Bo Magna odšla iz Hoč?

Vizualizacija nove lakirnice v Hočah sredi polja. (vir: www.new-plant-magna-slovenia.si)

Magna oziroma njeno podjetje Magna Nukleus v Hočah že na veliko gradi, ob tem pa ta avstrijsko-kanadska multinacionalka še vedno nima vseh okoljskih dovoljenj. Kaže tudi, da Magna krši slovenski Zakon o vodah, lanska pogodba z ministrstvom za gospodarstvo pa naj bi bila nezakonita. Stvari se splet zapletajo in obstaja velika možnost, da bo Magna odšla iz Hoč. Razen, če ne bodo stvari ob izdatni finančni “pomoči” raznim okoljevarstvenim organizacijam potisnili pod preprogo.

Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je 7. avgusta objavila javno naznanilo, da namerava podjetju Magna Steyr izdati okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje tovarne v Hočah. Zapisali so, da se soglasje nanaša na obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega, in sicer za dejavnost površinske obdelave kovin in plastičnih materialov z uporabo elektrolitskih ali kemičnih postopkov in površinske obdelave snovi, predmetov ali izdelkov z uporabo organskih topil. tukaj

Rok za mnenje in pripombe k nameri o izdanem soglasju se izteče v ponedeljek, 10. septembra 2018.

Včeraj pa je Nevladna okoljevarstvena organizacija – ROVO sporočila, da je v torek, 4. septembra, na Arso poslala zahtevo za vstop v postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. Navedli so, da v celoti prerekajo izdajo dovoljenja za predlagani poseg. Pri tem navajajo, da je gradnja objektov, kot jih nameravajo graditi v Hočah, na vodovarstvenem območju prepovedana. Prepoved je zapisana v Zakonu o vodah, zakon ne dopušča nobenih izjem.

Zapisali so še, da je pogodba, ki jo je z Magno 17. oktobra 2017 sklenilo ministrstvo za gospodarstvo (minister Zdravko Počivalšek) nezakonita, saj je v nasprotju s slovensko zakonodajo.

Od Arso še zahtevajo, naj po uradni dolžnosti izvede revizijo Okoljevarstvenega soglasja, izdanega Magni Steyr za obrat Magna Nucleus v občini Hoče – Slivnica. To je bilo izdano avgusta 2017. Zahteva

Včeraj pa so na spletni strani Pozareport.com objavili kritični prispevek do prihajajočega novega ministra za okolje Jureta Lebna, hkrati pa dodali, da so za Magno nujno potrebna zapletena soglasja oziroma prikimavanje tako imenovanih nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z varovanjem okolja.

“Zato je Jure Leben, kot kandidat za ministra, na zaslišanju pred pristojnim odborom v državnem zboru – v razvpitem slogu pokojne Zdenke Cerar, vrhovne državne tožilke, političarke LDS in mame Mira Cerarja – napovedal še eno “veliko svinjarijo, ki ni kaznivo dejanje”. Tako imenovano “programsko financiranje nevladnikov”.

Lastnik portala Pozareport in novinar Bojan Požar je zapisal, da Leben zelo dobro ve, da se spet na veliko odpira primer Magne. In to spet pred Arso, ki sodi pod ministrstvo, katerega prevzema Leben.

Požar navaja, da kot “bodoči minister očitno rabi še več denarja, po novem celo načrtnega, programskega denarja – za podkupovanje nevladnikov, da bi (tudi njegovi novi) vladi dali mir … “Da bo Magna Steyr na koncu lahko rekla: Danke, Herr Leben! (Hvala, gospod Leben!).”

M. P.