Bojane Muršič, poslanke SD, na sodišče ni bilo

Na mariborskem sodišču je bil včeraj sklican predobravnavni narok zoper Bojano Muršič, poslanko SD, in Matica Dinghauserja, predstavnika podjetja Vini. Občina Ruše jima očita zlorabo položaja in ponarejanja poslovnih listin v povezavi s spornim nakupom jopic. Muršičeva je včeraj svojo odsotnost na naroku zaradi službenih obveznosti opravičila.

Bojana Muršič se je pred več kot dvema letoma zapletla z nakupom flis jopic v škodo Občine Ruše.

Mariborsko tožilstvo je nato umaknilo zahtevo za preiskavo, nato je v pregon vstopila Občina Ruše. Na tožilstvu so zatrjevali, da je bila povzročena škoda neznatna. Po razkritju je Muršičeva sicer poravnala znesek računa v višini 642 evrov, ob tem pa je dodatnih tisoč evrov nakazala še v dobrodelne namene Rdečemu križu.

Zanimivo je, da tožilstva marsikje ravnajo drugače in nekomu v primeru, ko po razkritju poravna škodo, storitve kaznivega dejanja ne oprostijo kar tako.

Naslednji predobravnavni narok je sklican za 8. januar 2019. Nekateri ob tem napovedujejo, da bo nova ruška županja Urška Repolusk od kazenskega pregona zoper navedena v imenu občine odstopila. Zaenkrat je dejala, da se z zadevo ni seznanila in tudi ne ve, zakaj je občina s pregonim “sploh nadaljevala”, kar morda že nakazuje na njeno odločitev o odstopu od pregona.

Če bo temu res tako, bo to najmanj čudno, milo rečeno.

Muršičeva se je v preiskavi znašla konec leta 2016, ko je za stranko SD kar iz proračuna Občine Ruše naročila jopice iz flisa. Občina ji za zdaj očita zlorabo položaja in napeljevanje k ponarejanju listin, saj naj bi njen soobtoženi izdal račun za nakup pisarniškega materiala in ne dejansko kupljenih flis jopic.

Muršičeva je zaradi afere odstopila z mesta podpredsednice državnega zbora in občinske svetnice v Rušah, ne pa tudi kot poslanka. Če stvari javno ne bi bile razkrite, pa tudi tega ne bi bilo.

M. P.