Borze v preteklem tednu: Normalizacija razmer?

Borze v preteklem tednu: 16. november – 20. november 2020

Jaša Perossa, direktor sektorja upravljanja portfeljev, NLB Skladi, d.o.o.

Vlagatelji pričakujejo, da se bo do konca naslednjega leta gospodarstvo normaliziralo. To tezo je na začetku preteklega tedna podkrepila ameriška farmacevtska družba Moderna, ki je kot druga, za Pfizerjem, objavila spodbudne rezultate testiranja lastnega cepiva za Covid-19.

Po izraziti rasti, ki je trajala približno tri tedne, se je v preteklem tednu rast tečajev na borzah umirila. Pozitivne novice, povezane s težko pričakovanimi cepivi, so sprožile premik kapitala iz defenzivnih v ciklične sektorje, ki jih je najbolj prizadela kriza. Delnice bank in naftnih družb so tako v preteklem tednu zabeležile rast tečajev, po drugi strani pa so podpovprečne donosnosti zabeležile delnice družb iz panoge javnih storitev in iz tehnološkega sektorja. Vlagatelji namreč pričakujejo, da se bo do konca naslednjega leta gospodarstvo normaliziralo. To tezo je na začetku preteklega tedna podkrepila ameriška farmacevtska družba Moderna – po tem, ko je objavila izredno spodbudne vmesne rezultate tretje faze testiranja lastnega cepiva. Delnica podjetja je po objavi rezultatov zabeležila močno rast tečaja. Ponovno so se oglasili tudi pri Pfizerju, kjer so ob zaključku tretje faze testiranja potrdili, da je učinkovitost njihovega cepiva še višja, podobno kot pri Moderni 95 %.

Kljub pozitivnemu presenečenju glede učinkovitosti novih cepiv je bilo prisotnih še nekaj skrbi, ki so onemogočile, da bi bil tudi pretekli teden obarvan še bolj izrazito zeleno. Število okužb še vedno narašča, vse več ameriških zveznih držav govori o zaustavitvi javnega življenja, tudi ukrepi v kalifornijskih mestih postajajo vse strožji. V ZDA Donald Trump še vedno noče priznati poraza, kar bo oviralo prehodno predsedniško obdobje. Dodatno pa je bilo črpanje skupnega evropskega fiskalnega spodbujevalnega paketa ponovno zamaknjeno zaradi veta Madžarske in Poljske.

Na Japonskem so objavili, da se je rast BDP v tretjem četrtletju močno okrepila potem, ko je v drugem četrtletju BDP upadel za več kot 8 %. Glavna razloga za rast sta bila poraba gospodinjstev in izvoz. Kitajska industrijska proizvodnja je v oktobru spet porasla, medtem ko so izdatki za infrastrukturne projekte pripomogli k povečanju investicij. Prodaja na drobno prav tako še naprej okreva, izpostaviti velja tudi dobro prodajo avtomobilov.

Med evropskimi podjetji je danski Maersk (ladijski promet) zvišal napovedi za letošnje leto, dejali so, da bo nadaljevanje trenda v e-trgovini blagodejno vplival na pomorski promet. Francoski Bouygues je prav tako dvignil napovedi za drugo polovico leta 2020, saj je v poletnih mesecih prišlo do okrevanja v gradbeništvu, dodatno pa se hčerinskemu podjetju Bouygues Telecom povečuje število naročnikov. Nemški ThyssenKrupp, ki je imel težave še pred recesijo, pa nadaljuje z načrti za prestrukturiranje. Po tem, ko so julija prodali segment dvigal in napovedali prodajo jeklarskega dela, sedaj načrtujejo odpustitev 5.000 zaposlenih, da bi pokrili visoke izgube, ki jih je družba utrpela v zadnjih mesecih. V ZDA se je prodaja na drobno v oktobru povečala manj, kot so pričakovali analitiki, kar je privedlo do ponovnih dvomov glede robustnosti gospodarskega okrevanja, a le-to ni oviralo največjih družb iz tega segmenta, da so objavile zelo dobre rezultate. Home Depot je zabeležil 24 % medletno rast, Walmart pa 6,4 %. Tudi družbi Target so spletna naročila pomagala premagati pričakovanja. Objave kažejo, da se vsaj na podjetniškem parketu morda kažejo obrisi vrnitve v normalne razmere.

Avtor: Jaša Perossa, direktor sektorja upravljanja portfeljev, NLB Skladi, d.o.o.

(Oglaševalska vsebina)