Brezplačen javni prevoz za upokojence in vojne veterane

Brezplačen javni prevoz bo od 1. julija 2020 omogočen za vsa javna prevozna sredstva in na vseh relacijah v državi.

SDS je v državnem zboru uspela s svojim predlogom, da bi imeli vsi upokojenci brezplačen javni prevoz. Ta bo tako od 1. julija prihodnje leto brezplačen za vse upokojence, starejše od 65 let, in sicer na vseh medkrajevnih linijah avtobusov in vlakov.

SDS je predlog, ki ga je nato podprla zadostna večina poslancev, podala v okviru obravnave novele zakona o prevozih v cestnem prometu. Poslanec SDS in nekdanji minister Zvone Černač je ob tem dejal: “Veseli me, da je spoznanje, da je potrebno javni potniški promet nadgraditi, prevladalo tudi pri koaliciji. Prvi korak, to je bistveno cenejša karta za dijake in študente, ki je pocenila družinske proračune do 3000 evrov letno, je bila sprejeta 2012 v času naše vlade.”

Poleg upokojencev bodo imele brezplačen javni prevoz tudi nekatere druge skupine, in sicer študenti invalidi in registrirani športniki, mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta pa bodo subvencionirano vozovnico, ki jo že zdaj omogoča država, lahko uporabili tudi za prevoz na vadbe in tekme.

Pravico do brezplačnega javnega prevoza bodo imeli tudi vsi invalidi z evropsko kartico invalida, pa tudi vojni veterani.

Vojni veterani bodo do brezplačnega prevoza upravičeni pod enakimi pogoji kot imetniki invalidske kartice, to je, če ne bodo zaposleni, ne bodo opravljali samostojne registrirane dejavnosti, ne bodo poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

M. P.