Brutalno razkritje cenzure na RTV: O uspehih Janševe vlade in Türkovih obiskih se ni smelo poročati!

Nekdanji državni funkcionar Danilo Türk. (Foto: Bobo)

“Predsednik države Danilo Türk je odpotoval v Kazahstan ravno v času, ko so vsi svetovni mediji poročali o grobih kršitvah človekovih pravic v tej državi. Ker ga je spremljala naša ekipa, sta BBC-jevca predlagala, da Danila Türka naši novinarji vprašajo, kaj meni o teh kršitvah. Toda iz Türkovega kabineta so nas opozorili, da zaradi dobrih odnosov Slovenije s Kazahstanom ni primerno postavljati takih vprašanj. In jih nismo. Noro,” je za Domovino dejal njen novi urednik, nekdanji novinar RTVS in vojni dopisnik Valentin Areh. 

 

V nedavnem intervjuju na spletni Domovini so predstavili svojega novega urednika Valentina Areha. Kot so uvodoma navedli, gre za enega redkih, ki si je novinarske izkušnje pridobival v sodelovanju s številnimi tujimi uspešnimi mediji (Associated Press, Reuters, CNN, Sky News, Discovery Channel, Italia Uno, Media Set). Slovenci pa ga poznamo kot vojnega dopisnika za 24ur, ki je poročal z vojnih žarišč po svetu (BiH, Kosovo, Čečenija, Irak, Afganistan), za RTVS pa je poročal iz Ukrajine. V tokratnem intervjuju pa se je z novinarko in sodelavko Nino Razinger osredotočil na svoje delo na državni RTVS.

Uvodoma je dejal, da želi soustvarjati medij, ki je neodvisen od političnih strank in ki bo odgovoril na potrebe čim večjega kroga ljudi. Novinarka je uvodoma spomnila na njegovo kar 30-letno novinarsko kariero in na dejstvo, da je v zadnjem času postal žrtev političnih čistk na RTV Slovenija, vendar pa Areh zaradi tega ni bil presenečen. Spomnil je tudi, da je dandanes težko govoriti o “javni RTV Slovenija” in da bolj ustreza besedna zveza “državna RTV Slovenija”, saj je v ustanovi prišlo do “popolne politizacije vodstva in informativnega programa”. Prepričan je, da na Domovini ni cenzure in političnega aktivizma.

Vojni dopisnik Valentin Areh (Foto: Youtube, posnetek zaslona)

Ekonomski in politični pritiski, cenzura, manipulacije in spolno nadlegovanje
Kot urednik je bil na RTV v zadnjih 14 letih priča temu, kako so se izvajali politični in ekonomski pritiski in celo namerne zlorabe, cenzura, nasilje ter spolno nadlegovanje. Bil je priča tudi sistematičnemu manipuliranju z javnim mnenjem. Govora je o zgodbah izpred leta 2010, ki govorijo o tem, kako se je eden od zaposlenih na državni TV v komunikaciji z drugimi zaposlenimi posluževal spolnih vsebin, namigoval na spolnost, prepričeval novinarke v spolne dejavnosti, zahteval spolne usluge itd. V tujini bi bil to velik škandal, pri nas pa se je zadeva pometla pod preprogo (nekaj o tem na koncu našega prispevka).

Dejstvo je, da je spolni napadalec vrsto let zasedal visoke položaje, mlade novinarke pa so bile zgolj uslužbenke. Areh je prepričan, da vsi na RTVS še dandanes natanko vedo, za koga gre, vendar pa ga ni nihče prijavil na policijo, saj je imel gospod vezi tako s politiko kot tudi s sodstvom in policijo. Ljudje se namreč bojijo tožb. V nadaljevanju se je dotaknil tudi cenzure in priznal, da jo je pod prisilo moral izvajati celo sam . Priznal je, da je moral po navodilih nadrejenih načrtno skrivati določene informacije, da ne bi škodil vladi. Areh: “Zahvalila se mi je, da tega nisem nikomur povedal. Dala mi je vedeti, da moramo o takih zadevah molčati in v javnosti ne smemo prati umazanega perila.” 

Isto delo je na POP TV opravljala ena oseba, na RTVS pa štiri!
“Zato mi je smešno, ko slišim, da Marko Milosavljević študentom novinarstva na FDV govori o tem, da RTV zagotavlja verodostojnost informiranja. Pojma nima, o čem govori, ker kot teoretik praktično nima nobenih novinarskih izkušenj. Zato so njegove ocene povsem zgrešene,” je še pojasnil Areh. Ko je prestopil iz POP TV na RTVS je najprej opazil, da je na slednji veliko število zaposlenih brez resnega dela. Medtem ko je neko delo na POP TV opravljala ena oseba, so bili za popolnoma isto stvar na RTV zaposleni kar štirje. Sam je prosil za več dela, a so ga zavrnili. Novinarji so namreč trdili, da so preobremenjeni. 

RTV voditeljica Ksenija Horvat je zahtevala cenzuro določenih informacij. (Foto: zajem zaslona)

RTV novinarji spijo na delovnih mestih
Spomnil je še, da je naredil primerjavo obremenjenosti RTVS novinarjev z novinarji BBC. Angleži so namreč delali tudi do 70 odstotkov več kot njihovi slovenski kolegi, vendar pa se podatka načrtno ni razkrilo. Tistim, ki so želeli delati več, pa tega niso pustili, da ne bi “s prekomernim delom porušili delovne normative na RTV”. Sindikalistki Heleni Milinković pa je šlo močno v nos, da kot urednik dela prispevke, kar je bilo na POP TV običajno. Je pa na RTV tudi veliko sposobnih in pridnih posameznikov, vendar so ti v manjšini. Areh: “Spomnim se, da sem leta 2012 vodil urednike z BBC na ogled naših službenih prostorov. V eni od pisarn smo naleteli na človeka, ki je sredi belega dneva spal. Gostje z BBC so to videli. Angležem je bilo bolj nerodno kot našim urednikom.” BBC novinarji so jim želeli pomagati pri izboljšanju standardov novinarskega dela, vendar so naposled obupali, Ksenija Horvat pa jim je zabičala, da o zadevi ne smejo govoriti. Areh je spomnil, da sta bila posebej šokirana nad nizko stopnjo demokratične kulture, zlasti aktivizma in sovraštva, ki so ga novinarji kazali do kolegov na POP TV. Spomnil je tudi na primer vmešavanja politike v poročanje. RTV novinarji denimo niso smeli zastavljati vprašanj o kršitvah človekovih pravic v Kazahstanu, ker so tako zahtevali iz Türkovega kabineta!

O uspehih tretje Janševe vlade se ni smelo poročati!
Spomnil je še, da se o določenih, za leve vlade neugodnih zgodbah, ni poročalo, tedaj pa so kritično poročali zlasti o opoziciji. V času desnosredinskih vlad pa se je plošča obrnila. Po naročilu so izvajali tudi medijske umore določenih levih politikov. Skrbeli so tudi za pristransko tolmačenje posameznih novic, kar je denimo v nasprotju s standardi BBC, kjer predvsem poročajo. Poročanje RTVS potemtakem spominja na propagando. Zamolčali pa so denimo zgodbo o uspehih Janševe vlade, zlasti gospodarskih. Navedel je tudi primer načrtnega prikrivanja neke zgodbe, ki je bila objavljena šele tedaj, ko jo je objavil POP TV.

O uspehih tretje Janševe vlade se ni smelo poročati. Tretja Janševa vlada je iz Slovenije naredila pravi mali gospodarski čudež. (Foto: Vlada RS)

Domen Mezeg

vir: nova24tv.si