Pomanjkanje železa v telesu je težava, ki se pojavlja pri kar 30-40 odstotkih prebivalcev naše celine. Vzrok zanjo so lahko različni dejavniki, od prehranjevalnih navad do kroničnih bolezni.

Anemija pri ženskah

Železo je zelo pomemben mineral, ki ga človeško telo potrebuje iz več razlogov.

Železo je ključnega pomena, saj je ključna sestavina rdečih krvničk in če je v telesu malo železa, se bo zmanjšala sposobnost prenosa kisika – pravi nutricionistka Juliana Hever.

Anemija je pogosta pri ženskah, zlasti med nosečnostjo in dojenjem. Pravzaprav ga ljudem po svetu najpogosteje primanjkuje in to prizadene približno milijardo ljudi. Ženske med 19. in 50. letom naj bi vsak dan zaužile 18 mg železa, nosečnice pa dvakrat več.

Možni simptomi

Simptomi, ki lahko kažejo na nižjo raven železa v krvi: kronična utrujenost, mrzlica, bledica kože, glavobol, zasoplost, razbijanje srca, suhi lasje in koža, lomljivi nohti, nemirne noge. Če so vam zdravniki svetovali, da morate povečati raven železa v krvi, je to pravi napitek za vas.

Sestavine:

  • Dve srednji veliki pesi
  • Korenček
  • Manjše jabolko
  • Žlica medu
  • Žlica stisnjene limone

Priprava:

Zmiksajte peso, nato pa jo dajte v skledo. Nato naredite enako s korenčkom in jabolkom. Ko ste vse sestavine pretlačili, jih premešajte, nato dodajte žlico medu in limonin sok. Vse dobro premešamo, nato pa damo v kozarec ali stekleno posodo.

Vir: Avaz.si