Cene novih hiš rastejo, novih stanovanj padajo

(vir: pixabay.com)

Cene nepremičnin še vedno rastejo, vendar to velja le za nove hiše, medtem ko cene novih stanovanj od julija dalje padajo, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Od julija do septembra so cene novih hiš zrasle za dva odstotka. Pri tem so očitno najbolj iskane družinske hiše, saj so jim cene v omenjenem obdobju zrasle za 12,7 odstotka.

Cene novih stanovanj pa, kot rečeno, padajo. Od julija do septembra so padle za 3,3 odstotka. Se pa še vedno višajo cene rabljenih stanovanj. Ta so se npr. v Ljubljani v 3. četrtletju 2019 glede na prejšnje četrtletje podražila za 2,3 odstotka. Nasploh so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani glede na leto 2015 narasle za 39,7 odstotka. Tudi v preostali Sloveniji so se v 3. četrtletju 2019 glede na prejšnje četrtletje nekoliko podražila – za 1,2 odstotka.

V 3. četrtletju je sicer padlo število izpeljanih poslov. Prodajale so se predvsem rabljene nepremičnine, sicer je lastnika zamenjalo 3299 stanovanj in 1222 družinskih hiš, novogradenj pa je bilo prodanih 70.

Banka Slovenije ocenjuje, da stanovanjske nepremičnine niso precenjene, da bodo cene tudi prihodnje leto rasle, vendar ne s takšno dinamiko, kot je bila značilna za pretekla leta.

M. P.