Cepili se ne bi, kontracepcija in aspirin nista težava?

(vir: pixabay.com)

V Sloveniji je bilo ob skoraj 1,6 milijona cepljenj skupno 147 prijav neželenih učinkov, ocenjenih kot resnih. Skupnih prijav neželenih učinkov je bilo sicer 7430, vendar je šlo v veliki večini za splošne težave in spremembe na mestu aplikacije cepiva.

Ob teh podatkih je zanimivo, da so mnogi, ki se bojijo cepljenja proti covid-19, istočasno pripravljeni vsakodnevno jemati tablete, pri katerih je možnost stranskih učinkov veliko večja, kot je na primer pri cepljenju.

Prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo pri Univerzi v Ljubljani je doslej že večkrat povedal, da na primer pri jemanju kontracepcijskih tablet nastane 1100 venskih tromboz (krvnih strdkov) na milijon ljudi, medtem ko je pri cepljenju z AstraZeneco, ki v javnosti velja za najbolj problematično, zaznati nekaj primerov tromboz na milijon.

“Torej lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta,” je dejal.

Nekatere od kontracepcijskih tablet na primer ne odvrnejo niti opozorila, ki jih najdemo na ovoju. V priloženih navodilih enih izmed bolj znanih kontracepcijskih tablet tako navajajo naslednje stranske učinke: “Venska tromboza oziroma krvni strdki v veni, arterijska trombembolija oziroma krvni strdki v arteriji ter depresija in depresivno razpoloženje.”

Še večji zapleti so možni, če vzamemo zgolj navaden aspirin. Med neželene učinke slednjega med drugim spadajo hude alergijske reakcije, alergijski edem, krvavitve v možganih in znotraj lobanje, omotica, krvavitve pri kirurških posegih, prebavne težave, bolečine v prebavilih, bruhanje, vnetje prebavil, razjede in krvavitve v prebavilih, je zapisano v navodilih omenjenih tablet.

M. P.