Čeprav se mnogim zdijo osvežujoče: tem pijačam se izogibajte, ko je vroče !

Avaz.ba

Ko nas poletna vročina obdaja in sonce neusmiljeno pripeka, se mnogi od nas zatečejo k osvežitvi s hladnimi pijačami. Medtem ko je pomembno, da ostanemo hidrirani in se ohladimo v vročih dneh, obstajajo nekatere pijače, ki jih je bolje izogniti se, kljub temu da se zdijo osvežujoče. Če želite ohraniti svoje telo zdravo in se izogniti negativnim vplivom na svoje zdravje, razmislite o tem, katerim pijačam se je bolje izogibati, ko je vroče.

  1. Gazirane pijače: Čeprav se morda zdijo osvežilne, gazirane pijače niso najboljša izbira za hidracijo v vročini. Vsebujejo velike količine sladkorja, umetnih sladil, kofeina in drugih kemikalij, ki lahko povzročijo dehidracijo. Poleg tega lahko povzročijo tudi občutek napihnjenosti in nelagodja v želodcu. Namesto gaziranih pijač raje izberite naravne sadne sokove, vodo z dodanim svežim sadjem ali osvežilne napitke z nizko vsebnostjo sladkorja.
  2. Alkoholne pijače: Med vročinskim valom se mnogi ljudje zatečejo k hladnemu pivu ali koktajlu, da bi se ohladili. Vendar pa alkoholne pijače dejansko dehidrirajo telo. Alkohol deluje kot diuretik, kar pomeni, da poveča izločanje tekočine iz telesa. To lahko privede do hitrejše dehidracije, še posebej v vročem vremenu. Če se odločite za alkoholno pijačo, se prepričajte, da pijete tudi veliko vode, da nadomestite izgubljeno tekočino.
  3. Energijske pijače: Energijske pijače vsebujejo velike količine kofeina, sladkorja in drugih stimulansov, ki lahko negativno vplivajo na vaše telo v vročini. Kofein ima diuretične lastnosti, ki lahko povzročijo izgubo tekočine in povečano potrebo po uriniranju. Poleg tega lahko energijske pijače povzročijo neenakomerno bitje srca, tesnobo in nelagodje. Za energijo raje izberite naravne možnosti, kot so sveže sadje, oreščki ali zeleni čaji.
  4. Sladkane pijače: Pijače, ki vsebujejo velike količine sladkorja, niso najboljša izbira v vročini. Poleg tega, da sladkane pijače prispevajo k dehidraciji, lahko povzročijo tudi energijske padce in povečanje telesne teže. Namesto sladkanih napitkov izberite vodo, nesladkan čaj ali naravno aromatizirano vodo z rezinami svežega sadja.
  5. Zelo hladne pijače: Med vročino se mnogi od nas zatečejo k zelo hladnim pijačam, kot so ledeni čaji, sladoledni napitki ali zmrznjene koktajle. Vendar pa zelo hladne pijače lahko povzročijo neprijetnosti, kot so bolečine v želodcu, krči in prebavne težave. Prehod iz ekstremne vročine na zelo hladno pijačo lahko šokira telo in povzroči nelagodje. Raje si privoščite zmerno ohlajene pijače, da se izognete takim težavam.

Ko je vroče, je ključnega pomena, da ostanemo hidrirani in se izogibamo pijačam, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Namesto osvežilnih pijač, ki vsebujejo sladkor, kofein ali alkohol, raje izberimo naravne možnosti, kot so voda, sveže sadje ali nesladkan čaj. S tem bomo poskrbeli za hidracijo telesa in ohranili zdravje, kljub visokim temperaturam.

Avtor: I.Z.