Cerarjev torkov odstop

Odstop predsednika vlade je razumljiva posledica presoje vrhovnega sodišča o neveljavnosti referenduma o drugem tiru. Vlada je namreč projekt drugega tira predstavila kot svojo gospodarsko in politično prioriteto. Če je ta projekt do nadaljnjega ustavljen, ker je bil referendum o drugem tiru po mnenju vrhovnega sodišča sporen, potem je smiselno, da se vlada umakne.

V ponedeljek poslanci začenjajo zadnjo redno sejo parlamenta. Najprej bo v ponedeljek premier Miro Cerar odgovarjal na poslanska vprašanja, v torek pa se bodo v parlamentu uradno seznanili z njegovim odstopom. Cerar se je odločil, da bo svoj odstop tudi ustno obrazložil.

Precej razburkanosti je sprožilo tudi Brglezovo obvestilo, da Cerar svojega odstopa ne namerava ustno obrazložiti. Vodja poslanske skupine SDS-a Matjaž Tanko je bil oster, da šteje to za nespoštljivo ravnanje in ignorance DZ. Kaj pa potem hodi odgovarjat na poslanska vprašanja, če noče niti seznaniti poslancev z razlogi za odstop. Tudi vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec, ki sicer podpira uvrstitev obvestila o Cerarjevem odstopu v torek, je poudaril, da vendarle premierja imenuje DZ, zato bi bilo prav, da premier o odstopu tudi spregovori.

Brglez je pojasnil, da obvestila o odstopu ni uvrstil na izredno sejo, ki je namenjena razpravi o prihodnosti Slovenije na predlog opozicije, ker se mu ne zdi dostojno. V ponedeljek pa se mu zdi prav tudi s simbolnega vidika, da izpeljejo poslanska vprašanja. Zanika očitke o zavlačevanju rokov, DZ se mora namreč z odstopom seznaniti v sedmih dneh.

Cerarjev odstop je v luči prihajajočih volitev dobra poteza, če ne drugega, je premier pozornost vsaj usmeril nase in SMC ter oba poskušal razbremeniti krivde za določene težave in napake, umik premierja Mira Cerarja komentira politični analitik Sebastjan Jeretič. Predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Miro Kline medtem ocenjuje, da odstop Cerarja pomeni tudi konec njegove politične kariere.

Pri tem se postavi vprašanje, ali so pred nami v drugi polovici maja “normalne” predčasne volitve? Ali se bodo ponovili dogodki iz leta 2011 in 2014? Ali so mandat skrajšali, da bi povzročili čim več kaosa in pri tem izkoristitili prednosti, da volivce Mira Cerarja prestavijo drugam ali celo ustanovijo nov obraz, za katerega bodo verjeli, da bo izvajal isto nalogo marionetne vlade, kot se je to dogajalo v vladi Mira Cerarja, je Janša komentiral Cerarjev odstop.

K.V.

Karikatura : Vili ekspres, Avtor: Marko Kočevar, Delo