CNN: Obisk predsednikov vlad Slovenije, Poljske in Češke

General Clark z voditeljem CNN (vir: Zajem zaslona)

Nekdanji vrhovni poveljnik zavezniških sil za Evropo, upokojeni general Wesley K. Clark, je obisk predsednikov vlad Slovenije, Poljske in Češke označil kot nekaj izjemnega. Novinar in voditelj CNN pa je obisk enačil z obiskom Londona v času 2. svetovne vojne.

V nadaljevanju objavljamo prevod enih prvih novic na CNN, ko so izvedeli za obisk državnikov.

Voditelj CNN: “General Clark, kaj menite? Sam še nikoli nisem slišaj za kaj takega. Predsedniki vlad Poljske, Češke in Slovenije so ravnokar na poti v Kijev, v oblegano mesto.”

General Clark in voditelj CNN

General Clark: “Ja, gre za izjemno zgodbo in upam, da jim uspe, da dobijo informacije iz prve roke od predsednika Zelenskega.

John, kar mislim, da se dogaja, je, da naši zavezniki v Evropi začenjajo razumeti, da preprosto ne morejo dovoliti, da Ukrajina pade. Gre za zelo pomemben razvoj dogodkov. Pomeni, da bo večji upor tudi s strani naših evropskih zaveznikov in tudi večja vojaška podpora vladi v Kijevu.

Zato sedaj potujejo tja, da dobijo poročila iz prve roke in bodo lahko govorili z njimi. Zato morajo tvegati, da zagotovijo varnost Kijeva.

Zelo preprosto je. Najboljši način obrambe Nata je, da se pomaga Ukrajini, da premaga ta ruski kopenski napad.”

Poročevalec iz Ukrajine in voditelj

Poročevalec iz Ukrajine: “Ena stvar, ki jo je potrebno omeniti, o tem sta pravkar govorila, ta delegacija, ki prihaja iz Evrope, vključuje predsednika češke vlade, predsednika slovenske vlade in poljskega podpredsednika vlade, kot si rekel. Precej izjemno je, da gredo tja, kot so dejali, izkazati svojo podporo Ukrajincem. Razglasili bodo širok paket pomoči, da pomagajo državi in to na isti dan, ko so evropski ministri za finance naznanili širok paket sankcij, za katere pravijo, da so zgodovinske. Kar se mi zdi še posebej zanimivo pri tem potovanju, ni le izbran čas, glede na to, da je bilo toliko obstreljevanja in da so razmere v mestu trenutno tako negotove in tako nevarne, temveč tudi dejstvo, da tja potujejo z vlakom in zdi se, da še niso prispeli.”

Voditelj CNN: “Rekel bi, da gre za izjemen obisk. Dvakrat sem moral prebrati, ko sem izvedel novico. Ker če pomisliš, gre za mesto, kjer se napadi dogajajo ves čas. Štiri stanovanjska naselja so bila napadena samo v zadnjih nekaj urah in sedaj tja potujejo ti svetovni voditelji. Ne spomnim se ničesar podobnega v zgodovini. To je, kot da bi šel v London v času »blitzkriega« med 2. svetovno vojno.

M. P.