Covid-19: Novosti in ukrepi v sosednji Avstriji

(vir: arhiv)

V četrtek, 21. oktobra, so v Avstriji zabeležili visok porast novo okuženih, in sicer preko 3600 primerov. Največ novih okužb je v Spodnji Avstriji, sledijo Zgornja Avstrija, Dunaj, Avstrijska Štajerska, Solnograška, Tirolska, Avstrijska Koroška, Predarlska in Gradiščanka z najmanj primeri.

Trend hitre rasti števila novih okužb bo tudi korona semafor obarval temno rdeče, in sicer so od četrtka naprej na najvišjo stopnjo tveganja prišle poleg Solnograške še Zgornja in Spodnja Avstrija.

Napoveduje se, da bo konec oktobra sedemdnevna incidenca od 210 do 290 primerov. Jesenska sezona in z njo povezano redkejše zračenje prostorov in druženje v zaprtih prostorih naj bi povečali širjenje virusa.

Dunaj podaljšuje strožje ukrepe za zajezitev korona virusa, ki so bile sprejete že pred časom in katerih veljavnost bi potekla konec oktobra.

V Spodnji Avstriji, v okrožju Melk, bodo od sobote naprej kontrole izotopa iz te regije.

Da bi spodbudili cepljenje, bo od 1. novembra v celotni Avstriji začelo veljati 3G (torej PCT) pravilo: testi v podjetju bodo brezplačni tudi po koncu oktobra. Zvezne dežele pa bodo lahko same določale, kako strogo bodo upoštevale to pravilo, poroča Predstavništvo Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji.

V smučarskem in zimskem turizmu bo pravilo 3G (PCT) začelo veljati s 15. novembrom.

S. B.