Črni les bo spet dom za starejše občane

Črni les v Lenartu.

V nekdanji hotel Črni les v Lenartu in poznejši dom za starejše občane je odhajajoča Cerarjeva vlada v letih 2015 in 2016 (že v času prvega migrantskega vala) nameravala namestiti migrante oziroma dom spremeniti v izpostavo centra za tujce. Temu so se uprli občinski svetniki, ki so se na izredni seji sestali v začetku februarja 2016. Nameri Cerarjeve vlade so se odločno uprli in Lenart rešili migrantov.

Črni les je nato pred dvema letoma kupilo lokalno podjetje Žipo in te dni sporočilo, da bo nekdanji dom za starejše temu namenjen tudi v prihodnje. Povezali so se z obstoječim domom za starejše Dom Lenart in za objekt Črni les pridobili koncesijo. Prve uporabnike naj bi sprejeli že v dobrem letu dni.

Koncesijo imajo za 70 mest. Starejši bodo bivali v eno- in dvoposteljnih sobah, v bivalnih enotah, po načinu gospodinjske skupnosti. Od skupne kapacitete 70 mest bo 48 mest namenjenih stanovalcem z demenco

Ureditev doma naj bi stala okoli tri milijone evrov, zaključena naj bi bila do konca leta 2019. Objekt bodo v celoti adaptirali in opremili po najnovejših normativih in standardih.

Hotel Črni les v Zamarkovi pri Lenartu je zgradilo podjetje Agrokombinat Lenart, predhodnik Žipa, kasnejši lastnik pa ga je prodal zakoncema Duški in Zdravku Lajh, ki sta v njem vzpostavila dom za upokojence. Leta 2003 so nekateri izvedli pravi medijski pogrom nad lastnikoma in dom so zaprli. Afera je izbila zaradi prijav sorodnikov oskrbovancev hotela zaradi domnevnega malomarnega zdravljenja in nege, celo okoriščanja.

Kazenski postopki zoper Lajhova, ki sta ostro zavračala vse obtožbe, so se kasneje razblinili, objekt pa že 15 let sameva. V času migrantske krize ga je država le za kratek čas uporabila za nastanitev migrantov na poti s Hrvaške v Avstrijo. Zdaj pa bo spet služil svojemu namenu: oskrbi starostnikov.

M. P.