Dan državnosti: 29 let pozneje, Slovenija praznuje

Sinočnja osrednja proslava ob Dnevu državnosti (scenarist je bil Igor Pirkovič, režiser Roman Končar).

Na Dan državnosti, 25. junija, se spominjamo dogodkov iz leta 1991, ko smo Slovenke in Slovenci izpolnili svoje večstoletne sanje in dobili lastno državo. S sprejetjem Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracije o neodvisnosti je Slovenija, ob enotni podpori slovenskega naroda in pogumu hrabrih mož, ki so prijeli za orožje v bran domovine, postala samostojna in neodvisna država.

V počastitev tega zgodovinskega dogodka so včeraj potekale številne slovesnosti, ki so se jih udeležili vsi vidnejši politiki v državi. Tako se je predsednik vlade Janez Janša sprva udeležil slavnostne seje Državnega sveta RS, kjer je zbrane nagovoril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

V ljubljanski stolnici je potekala maša za domovino. Daroval jo je nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore. Osrednji pridigar, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, je uvodoma izpostavil, da se 26. decembra spominjamo, kako smo Slovenci na plebiscitu izrazili željo in voljo, da razglasimo svojo samostojnost in suverenost ter ustanovimo lastno državo.

“Iskreno čestitamo takratnim državnim oblastem in se jim zahvaljujemo za pogumno ustanovitev in razglasitev samostojne in suverene države, vsem naslednjim in sedanjim državnim oblastem pa iskreno čestitamo in se zahvaljujemo za uspešno vodenje in upravljanje države. Sedanjim oblastem gre še posebna čestitka in zahvala za njihovo uspešno in zanesljivo delo, ki ga skupaj z zdravstveno stroko opravljajo v času koronavirusa,” je dodal škof Bizjak.

Predstavnikom oblasti je kot državljan izrazil svoje iskreno spoštovanje, občudovanje in zahvalo “za vašo ponižnost in potrpežljivost, s katero prenašate mnogo vsakodnevnih žalitev in podtikanj”.

Ob koncu je vsem čestital ob Dnevu državnosti in voščil z besedami apostola: “Poklicani ste k svobodi, bratje, samo da vam svoboda ne bo pretveza za samoljubje, marveč drug drugemu služite z ljubeznijo.” Celotno besedilo pridige je dostopno tudi TUKAJ.

Sledila je slavnostna seja Državnega zbora RS, na kateri je vse prisotne nagovoril predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Zvečer, na predvečer Dneva državnosti, pa je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani še osrednja državna proslava, kjer je kot slavnostni govornik spregovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Predsednik države je pozval vse, naj se odrečejo ravnanjem, ki bi poglabljala medsebojno nezaupanje ali spodbujala sovraštvo. “Tega si ne zaslužimo. Nič od tega nam ne bo koristilo. Dovolj in preveč je bilo tega, potruditi se je treba, da znova zmaguje, kar nam je skupno,” je poudaril predsednik države.

Objavljamo nekaj fotografij.

Iz fotografij je razvidno, da so udeleženci upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužb novega koronavirusa.

Še pred državno proslavo so na Prešernovem trgu skupine anarhistov in dela kulturnikov pripravili svojo alternativno proslavo (antiproslavo), ki pa ni zasenčila proslav v spomin na zmagovalne dogodke pred 29 leti. Značilno za njo je bilo, da so v strankah LMŠ (Marjana Šarca) in Levici skušali netiti nemire in razdvajati, kar pa jim ni uspelo. Domoljubi pa so pred anarhisti na antiproslavi zavarovali Prešernov spomenik.

Vir: Družbena omrežja

M. P.