Dan upora proti okupatorju

Slovenija danes praznuje dan upora proti okupatorju. Z njim se spominja ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacija Slovencev v 2. svetovni vojni.

Osvobodilno fronto slovenskega naroda so ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru. Vsaj dve desetletji po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar dan pozneje, zato tudi izbira 27. aprila za praznik – do leta 1991 dneva OF, nato pa dneva upora proti okupatorju.

Osrednja proslava je bila sinoči v Kočevju, kjer je zbrane nagovoril premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle: “Kadar je šlo zares, smo Slovenci znali stopiti skupaj. Danes, tu v Kočevju, pa se spominjamo pogumnega upora Slovenk in Slovencev proti okupatorju v 2. svetovni vojni. Njihova požrtvovalna borba, odločnost in tovarištvo so omogočili preživetje našega naroda ter so pomebni temelj ustanovitve naše samostojne države.”

V okviru današnjega dneva odprtih vrat v predsedniški palači bo obiskovalce nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pripravil bo tudi sprejem za člane Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Ogled predsedniških prostorov bo potekal pod strokovnim vodstvom med 12. in 14. uro. Pred palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

V nekaterih občinah bodo proslave in spominski pohodi.

K. V.

 

Foto: www.goodlifestyle.si