Danes bo na vaš račun prispelo več denarja, če ste med 639 tisoč upravičenci.

Vir: Nova24TV
Decembrske pokojnine bodo nakazane že danes, ne pa šele v petek, ki bo zadnji delovni dan v mesecu, ko je običajno čas za izplačilo pokojnin.

Tokratne pokojnine bodo tako kot novembrske višje od oktobrskih za 1,8 odstotka. Vlada želi upokojencem s tem pomagati, da bodo lažje premostili čas do januarja, ko bodo izplačani že delno usklajeni zneski.

Do dodatnega zneska, ki bo nakazan danes, bodo upravičeni tudi prejemniki invalidskih nadomestil. Dodatno bodo prejeli 1,8 odstotka nadomestila, izplačanega za oktober. Tistim, ki so oktobra dobili pokojnino denimo v višini 700 evrov, bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje danes nakazal znesek, ki bo višji za 12,6 evra in bo znašal 712,6 evra.

Finančne posledice višjih pokojnin v novembru in decembru skupaj po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti znašajo okvirno 20 milijonov evrov.

Vlada želi upokojencem in invalidom pomagati v času draginje

Januarske pokojnine in invalidska nadomestila pa bodo v skladu s proračunskimi dokumenti že delno usklajena, in sicer v višini 8,2 odstotka. Uskladil se bo znesek pripadajočega prejemka za december, pri čemer pa se ne bo upošteval povečani del, ki bo izplačan danes. Žal pa je realnost takšna, da inflacija v slovenije znaša že 10.2 odstotka. 

Februarja bo sledila redna uskladitev v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom, pri čemer bo upoštevana delna uskladitev v januarju. Pri redni uskladitvi v februarju bo izveden tudi poračun za januar.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 639.093. Od tega je prejemnikov starostnih pokojnin 484.492.

Vir: STA