Danes in jutri še možnost predčasnega glasovanja

Včeraj se je začelo predčasno glasovanje pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami. Zanj je določenih 63 voliščih po vseh Sloveniji, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta še danes in jutri med 7. in 19. uro.

Izidi predčasnega glasovanja tokrat prvič ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri. Državna volilna komisija je namreč sklenila, da lahko volilni odbori šele v nedeljo po zaprtju volišč začnejo šteti glasovnice. Bodo pa takrat znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekateri mediji.

Ne glede na to bodo prvi neuradni izidi vseeno znani v nedeljo zvečer. Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne izide in informativni izračun.

Stranke in liste, ki so se podale na volilno tekmo, imajo za nagovarjanje volivcev, naj glas oddajo prav zanje, čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja, ki se je začela 4. maja, uradno končala in bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati vse do zaprtja volišč na volilno nedeljo, vsakršno nagovarjanje volivcev pa bo v tem času prepovedano.

Na osmih državnozborskih volitvah se bo za naklonjenost malo več 1,7 milijona volivcev potegovalo več kot 1.600 kandidatov na 25 kandidatnih listah. Do srede, 30. maja, pa je mogoče zahtevati še nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča in glasovanje na domu.

K. V.

Foto: Bobo