Danes je cvetna nedelja

(vir: Dom sv. Jožefa)

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo in s tem začenjajo neposredno pripravo na veliko noč, ki bo čez teden dni. Na ta dan se verniki v cerkve običajno odpravijo z butarami, kjer jih duhovniki blagoslovijo. S tem se spominjajo zapisov iz Svetega pisma, ko je Jezusa ob prihoda v Jeruzalem množica pozdravljala s palmovimi vejami.

Katoličani po stari krščanski navadi, ki sega v 7. stoletje, na cvetno nedeljo k blagoslovu v cerkev prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga pogosto povežejo v butare.

Papež Frančišek bo dopoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval bo tudi sveto mašo. Ob polnoči pa bodo v Katoliški cerkvi začeli tako imenovani veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in veliko nočjo.

Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi naj bi ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa simbol miru in sprave.

V Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Pravoslavni verniki, ki uporabljajo drugačen koledar, bodo cvetno nedeljo obeležili naslednji teden, veliko noč pa žez 14 dni, to je 28. aprila.

M.  P.