Danes o tem, kako je Slovenija pripravljena na novi koronavirus

(vir: pixabay.com)

Parlamentarni odbor za zdravstvo se bo danes na zahtevo SDS sestal na nujni seji, na kateri bodo obravnavali pripravljenost Slovenije na novi koronavirus, ki je konec lanskega leta izbruhnil v kitajskem Wuhanu. Okuženih je preko 73.300 prebivalcev, virus je doslej terjal 1873 življenj.

V Sloveniji za zdaj ni obolelih za novim virusom, število okuženih pa se povečuje povsod, tudi v evropskih državah (Italiji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, na Finskem, Švedskem in Veliki Britaniji), kar lahko spremljamo tukaj

O tem, kako je Slovenija pripravljena na obolele zaradi novega virusa, je na sobotni akademiji ob praznovanju 31. obletnice ustanovitve stranke SDS govoril tudi njen predsednik Janez Janša. Dejal je:

“Svet se danes sooča z nevarnostjo pandemije. Nekaj dni nazaj smo prebrali v časopisih, kako je slovenska vlada poslala na Kitajsko 1.200.000 zaščitnih mask. Hvalevredna solidarnostna gesta, samo upamo, da sta kakšna dva milijona ostala tudi za Slovence. Kajti če spremljate kaj dogajanje okoli nas, vse države po svetu ustanavljajo krizne štabe, Svet za nacionalno varnost se sestaja na to temo. To je neka grožnja, ki se je s klasičnimi sredstvi ne da obvladati. Treba se je na to pripraviti tudi pri nas, a žal ne opazimo ničesar takšnega.”

Poslanci SDS tako med drugim predlagajo sklepe, s katerimi bi odbor vladi, ki opravlja tekoče posle, in ministrstvu za zdravje naložil, naj dnevno poročata in seznanjata javnost o morebitnih sumih na okužbo s koronavirusom v Sloveniji, ter naj v roku dveh dni javnosti predstavita načrt aktivnosti v zvezi s sumom okužbe s koronavirusom.

Poleg tega SDS predlaga, naj odbor vlado in ministrstvo pozove, naj takoj poskrbita za dodatne kapacitete za morebitne okužene, kot so dodatne postelje, prostori za izolacijo, respiratorne maske in drugo.

Realnost: Oskrbeli bi lahko le nekaj bolnikov

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, je v minulem tednu dejal, da imamo laboratorij za hitro diagnostiko in kapacitete za morebitno epidemijo. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa so medtem opozorili, da bi nekaj bolnikov s tem virusom na infekcijski kliniki lahko oskrbeli, a če bi imeli množični izbruh, bi se zapletlo.

Kot je opozorila predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, v državi ni primerne infrastrukture za izolacijo bolnikov s hudo nalezljivo boleznijo. Na to so v zahtevi za sklic seje opozorili tudi v poslanski skupini SDS.

M. P.