Decembrske pokojnine bodo višje

(vir: pixabay.com)

Upokojenci bodo decembra prejeli višje pokojnine, saj se bodo s 1. decembrom izredno uskladile za dva odstotka, in sicer ne glede na gospodarsko rast. Uskladili se bodo tudi drugi prejemki ter najnižja in najvišja pokojninska osnova.

S 1. decembrom se bodo pokojnine in določeni drugi prejemki, razen letnega dodatka in dodatka za pomoč in postrežbo, povečale za 2 odstotka.

Pokojnine bodo višje po septembrski odločitvi državnega zbora, kjer so spremenili zakon, sprejet v času prejšnje vlade Marjana Šarca, ki je določal, da se naj bi pokojnine decembra letos povečale za 6,5 evra, pa še to le ob pogoju 2,5-odstotne rasti gospodarske rasti.

Pokojnine se bodo tako letos povečale drugič, februarja so bile te višje za 3,2 odstotka (s poračunom za januar). Pri zdajšnjem povečanju pa gre za izredno uskladitev, zato poračuna za nazaj ne bo. Upokojencem s pokojninami do 750 evrov je zdajšnja vlada Janeza Janše med epidemijo namenila tudi poseben dodatek (do 300 evrov). Letni dodatek (t. i. regres za letni dopust) je bil letos nekoliko višji, izplačan pa je bil mesec dni prej kot v preteklih letih, to je 30. junija. Nato smo vsi prejeli še t. i. turistične bone v višini 200 evrov na osebo.

S 1. decembrom bo zagotovljena pokojnina znašala 566,88 evra, najnižja osnova za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja pa 533,98 evra. Zgornja meja za izplačilo dela vdovske pokojnine bo 106,80 evra.

Najnižja pokojninska osnova za letos uveljavljene pokojnine bo s 1. decembrom določena pri 912,78 evra, najvišja osnova pa 3651,12 evra.

M. P.