Dejstva: Župan Soršak ni govoril resnice – ne priča, ampak osumljenec

Soočenje v oddaji Svet na Kanalu A.

Na predvolilnem soočenju s protikandidatko Anito Arzenšek dne 31. oktobra 2018, v oddaji Svet na Kanalu A, je dr. Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica, glede svoje udeležbe v (pred)kazenskih postopkih izjavil, da bi naj bil enkrat vabljen kot priča v zadevi nekega prizidka oz. »da naj bi bil priča ali ne vem kaj« v enem primeru vabljen pred tremi leti.

Resnica je povsem drugačna. Gre za zadevo okrog domnevno neizvedenega, vendar plačanega dodatnega temeljenja večnamenske dvorane v Hočah v času, ko je bil župan Jožef Merkuš in povišanja stroškov gradnje za 365.291 EUR brez DDV.

Župan Soršak je torej na soočenju izjavil, da je le priča. Vendar pa iz vabila Okrajnega sodišča v Mariboru, ki je bilo 20. januarja 2015 poslano dejanski priči zaradi zaslišanja 17. februarja 2015 v kazensko preiskovalni zadevi (Opr. št.: I Kpd 32402/2014) izhaja, da v zadevi Marko Soršak ne nastopa kot priča, ampak kot osumljenec zaradi kaznivega dejanja pomoči k storitvi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje po drugem odstavku 263. člena KZ-1 v zvezi z 38. členom KZ-1. V isti zadevi je osumljenec tudi Jožef Merkuš, in sicer zaradi dveh kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje po drugem odstavku 263. člena KZ-1.

Poleg Soršaka in Merkuša so še trije osumljenci.

Več sumov kaznivih dejanj v zvezi z izgradnjo večnamenske dvorane v Hočah in drugih domnevno spornih občinskih projektov je bilo na Okrožno državno tožilstvo podanih že 20. julija 2012. V času gradnje večnamenske dvorane, sprejema rebalansa proračuna ter povišanja in plačila stroškov za dodatno temeljenje je bil župan Jožef Merkuš, ki je za svojega podžupana, zadolženega za izvajanje investicij, dne 15. junija 2012 imenoval Marka Soršaka.

M. P.