Deklaracija o Ukrajini sprejeta, sedem poslancev ni glasovalo

Glasovanje o deklaraciji za Ukrajino - glasovanje. (vir: zajem zaslona)

Deklaracijo o trenutnih razmerah v Ukrajini je podprlo 67 poslancev iz vrst vladnih SDS, Konkretno in NSi ter opozicijskih LMŠ, SD, SAB, DeSUS in nepovezani poslanci. Poslanci Levice, SNS in narodnih skupnosti so se glasovanja vzdržali oziroma jih ni bilo v dvorani.

Deklaracije ni podprlo 7 poslancev in poslank (bili so prisotni, niso pa glasovali):

Levica: Nataša Sukić, Boštjan Koražija, Primož Siter, Violeta Tomić, Matej Tašner Vatovec

SNS: Jani Ivanuša, Dušan Šiško.

Vsi ostali poslanci so deklaracijo podprli ali pa niso bili prisotni na seji.

Državni zbor je z deklaracijo obsodil rusko agresijo na Ukrajino ter rusko priznanje neodvisnosti pokrajin Doneck in Lugansk. Z deklaracijo je podprl tudi sankcije proti Rusiji in Belorusiji ter evropsko perspektivo Ukrajine.

Poleg tega izraža solidarnost z ukrajinskim narodom, ki ima edini pravico odločati o svoji prihodnosti, podpira humanitarnost ter poziva k prizadevanjem za dosego miru.

Z deklaracijo so podprli tudi evropsko perspektivo Ukrajine in njeno prošnjo za članstvo v Evropski uniji ter sprejetje jasnega načrta z jamstvom članstva do leta 2030 ob izpolnjevanju pogojev.

Slovensko vlado državni zbor poziva, da nadaljuje s humanitarno pomočjo Ukrajini in da podpira aktivnosti v mednarodni skupnosti za vzpostavitev pogovorov med ukrajinsko in rusko stranjo.

M. P.