Delež cepljenih se povečuje

(vir: pixabay.com)

Delež cepljenih proti covid-19 se povečuje, s tem pa se znižuje starostna meja cepljenih. V večjih zdravstvenih domovih trenutno povečini cepijo starejše od 70 let. Pomembno pri tem je tudi, da iz nobenega zdravstvenega doma ne poročajo o posebno težkih neželenih učinkih cepljenja, ampak le o za cepljenje normalnih blažjih učinkih, ki hitro izzvenijo.

Zdravstveni dom (ZD) Maribor, ki pokriva širše mariborsko območje, trenutno cepi starejše od 70 let, s čimer bodo zaključili ta teden. S tem bodo na njihovem območju z enim odmerkom precepili 35.020 ljudi, 9700 pa z dvema odmerkoma.

Na cepljenje v ZD Maribor trenutno čaka 16.300 ljudi, ki so že izrazili interes svojim zdravnikom. Nad 80 let imajo trenutno prijavljenih še 22 ljudi, nad 75 let je takih 55, nad 70 je prijavljenih še 299 ljudi. V naslednji skupini na cepljenje že čaka okoli 6000 starejših od 65 let, nad 60 let je takih za zdaj 320, vseh ostalih pa še skoraj 8000.

V ZD Ptuj trenutno cepijo ljudi starejše od 70 let in ta teden bodo z omenjeno starostno skupino tudi zaključili. Doslej so skupaj cepili okoli 10.000 ljudi, med katerimi jih je 2375 že prejelo tudi drugo dozo.

Trenutno je za cepljenje prijavljenih še 2600 ljudi, ki so interes izkazali pri svojih osebnih zdravnikih. Gre predvsem za kronične bolnike in starejše od 65 let, okoli sto pa je iz mlajših starostnih skupin. Podatki se sproti spreminjajo, saj se ljudje še vedno prijavljajo. Cepljenje bodo nadaljevali naslednji teden, ko bodo prejeli novo pošiljko cepiva. Pri zadnji pošiljki so sicer prejeli 84 odstotkov naročene količine, je včeraj poročala STA, ki je tudi zbrala podatke o cepljenju v več slovenskih krajih.

M. P.