Delu Maribora se raje izognimo, v Dupleku pokupili vse bale sena

Mariborska najdba: letalska bomba iz druge svetovne vojne.

V soboto so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih (na gradbišču Lidla) našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico so nato odkrili še eno bombo, težko kar 500 kilogramov.

Bale sela (vir: Franc Kangler, FB)

Predstavniki civilne zaščite ob tem mirijo, da bombi v trenutnem stanju nista nevarni, zato ni razlogov za preplah. Franc Kangler pa je na Facebooku objavil, da so za potrebe varnosti v Mariboru pokupili vse bale sena v Dupleku, ki bodo naložene ob detonaciji letalske bombe.

Bombi bodo onesposobili in odstranili, iz varnostnih razlogov pa bodo v tem času izpraznili okolico. To pomeni, da bo potekala največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni.

Jutri, v četrtek, bodo uničili 250 kilogramov težko letalsko bombo, ki so jo našli pri Europarku, v nedeljo pa 500-kilogramsko, ki so jo našli pri železniškem mostu na drugi strani Drave.

Jutri, 31. oktobra, bodo tako izpraznili prostor v radiju 300 metrov, v nedeljo pa 600 metrov. Začetek in konec postopka onesposodobitve bombo bodo naznanile sirene.

Tako jutri kot v nedeljo bo od 8. do 16. ure veljala prepoved gibanja na obeh območjih. Predvidoma ob 12. uri bo sprožena sirena z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli s postopkom onesposobitve bombe. Umakniti je treba tudi avtomobile.

Jutri je meja evakuacije Drava, na drugi strani pa UKC Maribor. V tem pasu bo evakuiranih manj kot sto prebivalcev. Pobreška cesta je že zunaj tega 300-metrskega pasu. Južneje pa ne bo problema, ker ne gre za naseljeno območje. Evakuirali bodo tudi vse, ki imajo stalno prebivališče na tem 300-metrskem polju.

V času onesposobitve bomb bodo zaprte ceste in ustavljen železniški promet v tem delu mesta. Okrnjen bo tudi mestni potniški promet. V nedeljo bo zaprta tudi mariborska glavna avtobusna postaja. Zaprta bodo tudi vsa ograjena parkirišča, ki so v upravljanju Marproma.

Nujna zdravstvena pomoč naj bi bila kljub temu zagotovljena. Dostop do urgentnega centra bo sicer možen samo skozi glavni vhod UKC Maribor, saj bodo ostale dovozne ceste zaradi varnosti zaprte. V Zdravstvenem domu Maribor bodo v času zapor opravljali samo najnujnejše prevoze pacientov, ostali prevozi se bodo opravili po končanih aktivnostih pirotehnikov. V vmesnem času bodo ekipe nujne medicinske pomoči po potrebi pomagale pri evakuaciji ljudi.

Ker se zdravstveni dom nahaja v pasu, na katerem bo v nedeljo prepovedano gibanje, se bosta dežurna ambulanta za otroke in mladostnike in zobozdravstvena dežurna služba takrat prestavili v zdravstveno postajo Nova vas.

V četrtek in nedeljo bo zaprt tudi Europark.

M. P.