Denar z lopato skozi okno

Prijateljici Anja Kopač Mrak (na levi) in Ksenija Klampfer. (vir: mddsz.si)

Ministrstvo za delo, ki ga vodi 43-letna Ksenija Klampfer, tudi predsednica lokalnega odbora SMC iz Slovenskih Konjic, je objavilo javno naročilo, s katerim bo po nepotrebnem zapravilo vsaj 76 tisoč davkoplačevalskih evrov, kar je vrednost okoli 800 štipendij ali 1000 otroških dodatkov.

Iščejo izvajalca za medijsko kampanjo projekta Moje delo.Moja pokojnina.

Kampanjo bodo izvajali v okviru širšega projekta Moje delo.Moja pokojnina, katerega skupna vrednost je okoli 560 tisoč evrov (z davkom). Namen je povečati ozaveščenost o pomenu integracije načela enakosti spolov v pokojninsko politiko in pokojninsko reformo.

Kaj naj bi izbran izvajalec naredil za 76.000 evrov (z davkom)? Izdelal vsaj pet promocijskih spotov. Objaviti jih mora na portalu YouTube in drugih spletnih portalih. Skupni doseg mora biti vsaj 30.000 ogledov.

Na Facebooku mora objaviti tri objave na mesec, zaželeno skupno število ogledov je 40.000. Za primerjavo. Na portalu Moje Podravje je bil v letu 2019 najbolj bran članek, ki je imel krepko preko 30.000 ogledov, pogosto objavimo tri objave dnevno (ne mesečno)!

To pa niti ni prvi takšen projekt, kjer vladajoči denar mečejo z lopato skozi okno. Ali bolje rečeno, z davkoplačevalskim denarjem polnijo račune svojih izbrancev. Eden od nedavnih podobnih razpisov je bil razpis za komunikacijsko kampanjo za zmanjševanje oziroma odpravljanje medgeneracijskih stereotipov. Za to so razpisovali 1,44 milijona evrov (z davkom).

Prva zaposlitev Ksenija Klampfer je bila na Upravni enoti Slovenske Konjice. Leta 2015 je po politični liniji nenadoma postala načelnica Upravne enote Maribor, kjer je zaslovela po tem, da je preprečila koncert Marka Perkovića – Thompsona. Za nagrado je postala ministrica. Kar pove, da Klampferjeva ni nikoli delala v gospodarstvu. Če bi, bi verjetno bolje znala ceniti vsak naš evro, ki ga prek davkov in prispevkov vplačujemo v državno blagajno.

Vendar Ksenija Klampfer pri tem ni sama. V kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca je za to področje, posledično (sicer neuradno) nadrejena Klampferjevi, Anja Kopač Mrak, nekdanja ministrica za delo, ki jo je Klampferjeva nasledila. Kopač Mrakova je iz stranke SD. Tudi za njo velja, da se je vedno “kalila” zgolj v javnem sektorju.

M. P.