Dispečerski center v Mariboru v zagonu

Včeraj so v Mariboru odprli dispečerski center, ki bo z operativnim delom začel septembra. Trenutno še poteka uvajanje zaposlenih in intenzivno testiranje tehnoloških naprav.

Mariborski je zasnovan enako kot ljubljanski in po potrebi lahko eden nadzira položaj v celotni državi. Pokriva 120 občin v vzhodni polovici Slovenije in 880.000 ljudi.

Posebno pozornost so posvetili prostorski ureditvi centra. Uslužbencem, ki se pri delu spopadajo z zelo stresnimi dogodki, je med drugim na voljo tiha soba, kjer se lahko sprostijo in umirijo.

V praksi se ne bo spremenilo nič. Človek, ki potrebuje pomoč, bo še vedno poklical na 112, njegov klic bodo tako kot do zdaj sprejeli v regijskem centru za obveščanje in ga v primeru potrebe po medicinski pomoči preusmerili v diespečerski center.

Bo se pa precej pospešilo nudenje pomoči. Cilj je, da se v roku največ ene minute od začetka klica sprejme odločitev, kakšna pomoč je potrebna, in aktivira ekipo nujne medicinske pomoči oz. da se v največ dveh minutah od začetka klica odpravi ekipa na kraj dogodka. Odposlana bo najbližja mobilna enota nujne medicinske pomoči, ne glede na občino, v kateri je do dogodka prišlo.

Dispečerji morajo pred nastopom dela opraviti 200 ur intenzivnega izobraževanja in se še vsaj mesec dni uvajati v delo. Trenutno se jih v Mariboru uvaja 7, septembra naj bi jih tu delalo 20. Trenutno je za to dejavnost zaposlenih 34 ljudi, 5 jih je še v postopku zaposlitve. Skupno naj bi ta dispečerski center Mariboru prinesel 60 novih delovnih mest.

K. V.

Foto: mariborinfo.com