DO 2020 PO ZAHODNI OBVOZNICI DO IMPOLA

V Slovenski Bistrici je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič s slovenskobistriško občino in družbo Impol podpisal sporazum o izgradnji kablovoda in izgradnji 2. etape zahodne obvoznice, ki omogoča nadaljnji razvoj tega bistriškega predelovalca aluminija. Investicija v vrednosti skoraj 9 mio EUR bo prometno razbremenila občino in zagotovila ustrezno oskrbo podjetja z električno energijo.

Do družbe Impol v Slovenski Bistrici se bo po novi zahodni obvoznici mogoče peljati predvidoma čez dve leti.

Konec leta na ministrstvu za infrastrukturo pričakujejo gradbeno dovoljenje, zdaj pa pridobivajo zemljišča in zaključujejo pridobivanje potrebne dokumentacije. “Konec leta se bo objavil razpis za izbiro izvajalca, gradnja bo stekla v prihodnjem letu. Računamo, da bo investicija končana v roku leta in pol,” je pojasnil minister Peter Gašperšič. Začetek del je predviden 1. februarja 2019.

Impol: Obvoznica je nujno potrebna

Tudi v Impolu že nestrpno pričakujejo zahodno obvoznico in novi kablovod. Izgradnja prve etape obvoznice jim je omogočila širitev industrijske cone za dodatnih 15.000 m2 zemljišča. Na njem so v pičlih treh mesecih že zgradili prvo od načrtovanih štirih industrijskih hal. Načrtujejo pa še mnoge druge naložbe.

Spisek investicij Impola do leta 2025 je dolg in težak. Samo letos bodo investirali deset milijonov evrov v valjarništvo, pravkar končujejo enako težko investicijo v livarništvo, gradijo že profilarno, prihodnje leto bodo vložili 17 milijonov evrov v stiskalniški program … Te investicije bodo povečale proizvodnjo podjetja za 30 %. Posledica tega bo, da bo dnevno peljalo v Impol in iz njega skozi Slovensko Bistrico 80 tovornjakov, in predsednik upravnega odbora Skupine Impol Jernej Čokl​​ napoveduje prometni infarkt občine, če ne bo zgrajena obvoznica. Dodal je še, da pričakujejo tudi bistveno večje prihodke družbe – v nekaj letih jih želijo povečati iz sedanjih 700 milijonov evrov na milijardo evrov.

K. V.

Foto: ​izvozniki.finance.si