“Domovi za starejše so bojišče, kjer se bije bitka s koronavirusom pri nas”

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane

Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, je včeraj vse, ki to lahko storijo, pozval, da v domačo oskrbo vzamejo svojce iz domov za starejše. Domovi so namreč polni, če pa bi nekoliko sprostili kapacitete, bi lahko bolj učinkovito zajezili epidemijo znotraj ustanov, tudi z vzpostavitvijo izolacijskih prostorov.

Podobno priporočilo je pred dnevi na Twitterju objavila tudi zdravnica Urška Bačovnik Janša.

V Sloveniji je okoli 115 domov za starejše, v njih je preko 20 tisoč oskrbovancev. Koronavirus je pošteno posegel tudi v nekatere od teh, na srečo med njimi ni nobenega okuženega iz Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane. Stvari pa se lahko zelo hitro spremenijo.

Trenutno je zelo hudo v najmanj treh domovih po Sloveniji: v domu v Metliki, domu v Šmarjah pri Jelšah in v domu v Ljutomeru.

Direktor Klinike Golnik, Aleš Rozman, je na včerajšnji vladni novinarski konferenci še dejal: “Morda ni videti kot pomembna prioriteta, a trenutno so domovi bojišče, kjer se bije bitka s koronavirusom pri nas. Od tega je odvisno, kako bo epidemija potekala, kdaj bomo lahko znova zagnali gospodarstvo.”

Pojasnil je še, da se pri okužbah v domovih za ostarele pojavlja podobna težava, kot smo jo pred tedni spremljali na japonski turistični križarki – gre za veliko ljudi na relativno majhnem prostoru, okužba se z veliko lahkoto prenaša.

In ker je prav tam tudi populacija, ki je najobčutljivejša za te okužbe, se bojijo, da bi mikroepidemije po domovih povsem zapolnile naš zdravstveni sistem.

M. P.