DR. ANŽE LOGAR: NE GREM NA EU VOLITVE, NE IZSTOPAM IZ SDS, GOLOB PA…

Vir: Nova 24 TV

Ne ustanavljam svoje stranke in s platformo sodelovanja ne grem na evropske volitve, je v intervjuju za časopis Delo povedal Anže Logar (SDS), ki sta ga njegova stranka SDS in predsednik Janez Janša javno pozivala, naj se odloči in ustanovi svojo stranko, če to namerava, ali pa ostane v SDS do naslednjih volitev, da ne bi s potezami v zadnjem trenutku škodoval.

Sklep, da naj se odloči, kaj namerava, se mu zdi, je ponovno povedal Logar, preuranjen in prekomeren: “Ga spoštujem, ampak ne bo vplival na obliko mojega političnega in družbenega udejstvovanja v prihodnjih dveh letih. Kot sem povedal, funkcijo poslanca razumem predvsem kot predstavnika volivk in volivcev. Nameravam jo izvajati v tem duhu, na podlagi tega, kar ocenjujem, da je pomembno. Morda torej vzorec glasovanja ne bo identičen tistemu, ki ga bo imela poslanska skupina SDS. Toda svetovnonazorsko sem še naprej desnosredinski politik, ki zastopa vizijo socialno in razvojno naravnane, gospodarsko uspešne Slovenije s poudarkom na tržnem gospodarstvu.”

Na vprašanje novinarke Barbare Eržen, ali bo na naslednjem kongresu kandidiral za predsednika SDS, je Logar odgovoril: “Kot sem že dejal v prvem intervjuju po predsedniški kampanji, ne verjamem v sovražni prevzem, še posebej ne tako utrjene stranke, kot je Slovenska demokratska stranka. Zagotovo imam politične ambicije, in če bi bil tak dogovor, bi z veseljem razmislil o tem.” Povedal pa je še, da se lahko, če bi se v politiki počutil preveč utesnjenega, tudi vrne nazaj na zunanje ministrstvo in napiše knjigo o udejstvovanju v politiki, saj je v politiko prišel iz diplomacije.

O sodelovanju med vlado Roberta Goloba in opozicijo je dejal: “Če bi predsednik vlade hotel doseči širše soglasje, bi moral iti naproti opoziciji. To priložnost je imel nazadnje pri zakonu o obnovi, a je ni izkoristil. Spet je trmoglavil z rešitvami, ki puščajo sivo cono in grenak priokus pri obnovi Slovenije po katastrofalnih poplavah. Omogočajo široko področje moralnega hazarda za tiste, ki bodo znali izkoristiti stranpoti zakona. Obenem vlada z davki dodatno obremenjuje gospodarstvo, ki je že tako zelo obremenjeno. Hkrati vlada ne črpa iz lastnih rezerv. Holding Slovenskih elektrarn in skupina Gen imata letos bajne dobičke – prvi okoli 300 milijonov, druga okoli 200 milijonov evrov. To sta družbi, v katerih lahko vlada kot skupščina brez zakonske podlage preusmeri sredstva za sanacijo poplav. S tem bi pokrila več kot polovico obveznosti, ki jih bo v naslednjih petih letih naložila gospodarstvu. Zakaj tega ne naredi?”

Na vprašanje, ali pričakuje padec premiera Goloba, je v intervjuju odgovoril: “Tega nisem rekel. Pravim, da bo vladajoča koalicija vztrajala na tej poti v tej sestavi.” Na podvprašanje, ali bodo vladajoči Goloba zamenjali kot premiera, pa: “Če me sprašujete o resnosti vprašanja, ki ga obravnava komisija za preprečevanje korupcije, bi rekel, da predsednik vlade ne more preživeti posledic primera. Če Gibanje Svoboda tedaj ne bo potegnilo ustrezne poteze, bosta to morali storiti koalicijski partnerici.”

Povzeto iz Delo in Spletnicasopis.eu