Dr. Anžeta Logarja podprl avstrijski zunanji minister Schallenberg

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je prišel v Ljubljano na povabilo predsedniškega kandidata dr. Anžeta Logarja. (Foto: FB)

Na osebno povabilo je na obisk v Ljubljano prišel nekdanji ministrski kolega in predvsem dober prijatelj predsedniškega kandidata dr. Anžeta Logarja, avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

Logar in Schallenberg sta se najprej v pogovoru dotaknila ključnih zunanjepolitičnih izzivov, nato sta se udeležila okrogle mize s študenti Pravne fakultete v Ljubljani.

Pogovor z avstrijskim zunanjim ministrom na ljubljanski pravni fakulteti je vodil zaslužni profesor dr. Janez Kranjc.

Avstrijski zunanji minister je v času tega pogovora med drugim povedal: “Trenutno živimo v zanimivih časih. Odkar sem drugič postal zunanji minister, sem imel le dva tedna normalnega dela,” je dejal in pri tem kot ključna izziva tako za Avstrijo kot Evropo izpostavil pandemijo covida-19 in rusko invazijo na Ukrajino.

Meni, da smo bili Evropejci nekoliko razvajeni, pandemija in invazija pa sta nas prizemljili. Vojno v Ukrajini ne vidi kot vojno med Zahodom in Vzhodom, temveč kot vojno proti mednarodnim normam. “Ruski predsednik Vladimir Putin si želi Evropo oslabiti in tega mu ne smemo dopustiti, saj bi bilo to močno sporočilo vsem avtokratom po svetu. Prav zato je enotnost zdaj naš največji izziv,” je opozoril.

Hkrati je opomnil, da odziv Evrope na vojno v Ukrajini opazujejo številne države v Afriki in Latinski Ameriki. Trenutne razmere v Ukrajini pa je ocenil kot nepredvidljive.

Schallenberg se je dotaknil tudi odnosov med Slovenijo in Avstrijo ter jih označil za odlične, verjetno najboljše doslej. Vseeno pa je izpostavil vprašanje manjšin in dejal, da si nemško govoreče skupnosti v Sloveniji zaslužijo priznanje. Čeprav Dunaj nasprotuje jedrski elektrarni v Krškem, je minister poudaril, da Avstrija ne namerava ovirati odločitev članic EU glede koriščenja jedrske energije. Sporna se jim zdi predvsem politika jedrske energije na ravni EU, in sicer opredelitev jedrske energije in plina kot prehodno zelenih dejavnosti. Zato je Avstrija že v petek vložila tožbo pri Sodišču EU.

Nekdanji minister in predsedniški kandidat Logar pa je opozoril, da bi Evropa in Zahod morali pokazati več iniciative v Afriki in Latinski Ameriki. Opozoril je, da Rusija in Kitajska širita svoj vpliv na omenjenih celinah prek investicij in raznih infrastrukturnih projektov. “Če se bo to nadaljevalo, bi se lahko stališča nekaterih držav Afrike in Latinske Amerike približala Rusiji in Kitajski,” je še dodal.

Še nekaj foto utrinkov s srečanja:

M. P.