Dr. Lahovnik: “Nad predlogom, ki ga je pripravila sedanja vlada, zelo, zelo neprijetno presenečen”

Dr. Matej Lahovnik

Na Radiu Ognjišče so v pogovorni oddaji gostili ekonomista in profesorja dr. Mateja Lahovnika. Z njim so se pogovarjali o zaostreni ekonomski sliki v svetu, pa tudi o ukrepih, ki jih zoper draginjo pripravlja slovenska vlada.

Dr. Lahovnik je komentiral tudi nove predloge sprememb davčne zakonodaje, ki bo dodatno obdavčila visokokvalificirane delavce in oddajanje nepremičnin.

Glede predlaganih sprememb davčne zakonodaje je kritičen. Povedal je:

“Davčna reforma prejšnje vlade je šla v pravi smeri in je bila v skladu z usmeritvami tudi OECD. Razbremenilo se je plače z davčnimi ukrepi v času prejšnje vlade. Šlo je za povišanje neto plač in povišanje bi bilo v naslednjih letih iz leta v leto še višje.

Moram reči, da sem nad tem predlogom, ki ga je pripravila sedanja vlada, zelo, zelo neprijetno presenečen. Namreč bistvo tega predloga je, da dviga davčne stopnje in znižuje rast splošne olajšave. Vsi ekonomisti vemo, da je v času krize najslabše, kar lahko narediš, da dvigneš dajatve, da dvigneš davke. S tem dodatno zapleteš poslovanje podjetjem in pa seveda življenje državljanom.

Ne smemo tudi zanemariti, da bo to verjetno negativno vplivalo tudi na potrošnjo in zato se mi zdijo ti ukrepi dejansko problematični.”

Vir

M. P.