Dr. Matej Lahovnik o financiranju STA

Slovenska tiskovna agencija (STA) kljub določilom sedmega protikoronskega zakona (PKP7) ostaja brez proračunskih sredstev za izvajanje javne službe. Tako so danes objavili v agenciji. 

Dr. Matej Lahovnik, vodja vladne strokovne skupine, pa je ob tem dodano pojasnil:

“STA ni dobila sredstev iz PKP7, ker bi bila to po pravilih EU nedovoljena državna pomoč in je pomoč treba predhodno priglasiti (Evropski komisiji – op.), zato v PKP7 tudi ni poroštva za Lipico.”

Dodajmo, da Bojan Veselinović, direktor STA, še vedno ni dostavil dokumentov o poslovanju, ki jih od njega zahteva vladni Urad za komuniciranje (UKOM). Če bi Veselinović zahtevane podatke dostavil, bi STA denar lahko že zdavnaj prejela.

STA je namreč agencija v državni lasti, v pogodbi o financiranju, ki jo je Veselinović podpisal z Ukomom, pa je tudi natančno določeno, da mora na zahtevo posredovati vse podatke.

Država namreč letno za STA nameni okoli 2 milijona evrov in se mora obnašati kot dober gospodar, saj gre za denar vseh davkoplačevalcev. Kaj morebiti skriva Veselinović, zaenkrat ni jasno. Jasno pa je, da je Slovenija del Evropske unije in mora upoštevati tudi ta pravila. Soglasje za državno pomoč podjetjem mora odobriti Evropska komisija.

M. P.