Dr. Milan Zver: Danes praznuje moja domovina

Dr. Milan Zver

Rojstvo države je poseben čas v življenju vsakega naroda, čeprav nima vsak narod tega privilegija, da lahko rojstvo države doživi. Slovenke in Slovenci, predvsem naše generacije, ta privilegij imamo.

Bili smo zraven, ko smo opazovali brezupno gospodarsko stanje in gromozansko inflacijo v Jugoslaviji konec osemdesetih let, bili smo zraven ob padcu železne zavese, premikih v Evropi in ob težnjah po demokraciji in svobodi. Kot bi bilo včeraj, se spominjam, 57. številke Nove revije, odzivov, ki so sledili in pomladnega vrenja. Bili smo zraven, ko smo se na pobudo Demosa in vodilnega dr. Jožeta Pučnika odločali o usodi našega naroda in ko smo s tako plebiscitarno odločitvijo izrazili vero v boljšo prihodnost in samostojno ter neodvisno demokratično državo. Našo odločitev smo ubranili s pogumom in hrabrostjo v vojni, ki je sledila.

Tudi danes potrebujemo pogum. In hrabrost. Čeprav je vlada Janeza Janše v zadnjih dveh, izjemno težkih in kriznih letih, naredila ogromne premike na vseh področjih družbenega življenja, se zdaj skuša vrednost njenega opravljenega dela minimalizirati. Dejstvo je, da je vlada Janeza Janše zagnala najmočnejši investicijski cikel v samostojni Sloveniji, da je poskrbela za sistemske zakone (kot na primer zakon o dolgotrajni oskrbi), da je pospešila napredovanje na različnih mednarodnih lestvicah in da je pokazala smer, v katero naj gre Evropa, ob ruski agresiji na Ukrajino. Dejstvo je, da so gospodarski kazalci po dvoletnem mandatu vlade Janeza Janše boljši kot v povprečju v EU. Čeprav skuša sedanja vladajoča garnitura vse te odlične rezultate prikazati kot šibkosti, bo čas pokazal, kako dobro je vlada Janeza Janše v teh kritičnih razmerah vodila našo ljubo in lepo Slovenijo.

Tudi zato, da počastimo dosežke, ki smo jih v preteklih treh desetletjih zmogli skupaj kot narod, na današnji dan pogumno in ponosno praznujmo. V čast naši domovini razobesimo slovensko zastavo. Naj plapola v vetru in oznanja veselo sporočilo rojstva države. Ob tem pa ponosno vzkliknimo: Vse najboljše, draga Slovenija. Ostani močna in pokončna!

Dr. Milan Zver