Dr. Milan Zver: Kdaj namerava Evropska komisija prekiniti financiranje iniciative Glas ljudstva?

Evropski poslanec dr. Milan Zver

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil pisno poslansko vprašanje v povezavi z zlorabo evropskih sredstev s strani iniciative Glas ljudstva v politične namene.

Zanima ga, kdaj namerava Evropska komisija prekiniti financiranje mreže Glas ljudstva in ali bo sprožila postopke za vračilo že izplačanega denarja evropskih davkoplačevalcev?

“Glas Ljudstva je slovenska mreža organizacij civilne družbe, katere delovanje je finančno podprto tudi s strani Evropske unije. Gre za nevladno organizacijo s skrajnimi stališči, ki je ena od soorganizatork nasilnih petkovih protivladnih protestov, ki so dve leti potekali v slovenski prestolnici in na katerih se je načrtno spodbujalo nasilje proti funkcionarjem desnosredinske vlade,” je poudaril evropski poslanec, ki je dodal, da so “shode običajno zaznamovali skrajni simboli komunističnega režima.” “Na Trgu republike so petkovi protestniki prižigali kresove, zažigali stole, ki so simbolizirali poslanske stolčke, igrali nogomet z žogami, na katerih so bile narisane glave ministrov in ministric, razobešali plakate z obrazi poslancev s pripisanimi grožnjami in svastiko. Pred ministrstvom za kulturo so protestniki postavili mize s stoli, po katerih je bila razmazana rdeča barva, ki je simbolizirala kri, na mizah pa zapisana imena ljudi,” je nadaljeval poslanec in dodal, da se trenutno omenjena mreža aktivno vključuje v referendumsko kampanjo v podporo vladnim zakonom, pred tem se je vključevala v politično kampanjo za državnozborske volitve, kjer so podpirali skrajno levo politično opcijo.

Evropsko komisijo je poslanec dr. Milan Zver zato vprašal, kdaj namerava prekiniti financiranje mreže Glas Ljudstva in ali bo sprožila postopke za vračilo že izplačanega denarja evropskih davkoplačevalcev?

Prav tako ga zanima, kako namerava Evropska komisija izboljšati kontrolne mehanizme financiranja in nadzora porabe sredstev, da do podobnih financiranj političnih kampanj skrajnih skupin ne bo prihajalo?

Predstavniki iniciative Glas ljudstva:

Foto, vir: arhiv, Twitter

M. P.