Dr. Milan Zver: Svobodno delovanje medijskega prostora in svoboda govora sta ključna elementa vsake demokracije

»Če se spomnimo na brezkompromisno spremembo medijske zakonodaje pod vlado Roberta Goloba, s katero so na hitro “odrezali” vodstvo slovenske javne radiotelevizije, je jasno, da svobodno delovanje medijskega prostora in svoboda govora kot ključna elementi demokracije žal v eni od članic EU niso zagotovljeni,« je ob robu glasovanja o evropskem Aktu o svobodi medijev prejšnji teden poudaril evropski poslanec dr. Milan Zver.

Kot je dejal dr. Zver ima omenjeni akt potencial, da pripomore k demokratizaciji medijev in vsebuje nekatere odlične postavke, po drugi strani pa vsebuje tudi kar nekaj določb, ki vzbujajo pomisleke in zaradi katerih na glasovanju poročila nisem mogel v celoti podpreti.

Med dobrimi vidiki omenjenega akta je poslanec omenil evropsko podatkovno zbirko o lastništvu medijev, ki naj bi zagotavljala več transparentnosti po vsej EU, pa tudi vzpostavitev pritožbenih rokov za velike platforme – še preden pride do kakšnih hudih posegov – npr. brisanja profilov zaradi ideologije. »Predlagana zakonodaja spodbuja tudi diverzifikacijo, saj omejuje temu namenjeni del državnega proračuna tako, da en ponudnik medijskih storitev lahko prejme največ do 15% vsega denarja,« je poudaril evropski poslanec in dodal, da se žal evropsko zakonodajo v zadnjih letih vedno bolj zlorablja za uveljavljanje interesov politične levice. »Zato me skrbi, da bo tudi novi Akt doživel podobno usodo kot evropski mehanizmi za pravno državo – ne samo, da v praksi ne delujejo uravnoteženo in proporcionalno z namenom zaščite pravne države, temveč popolnoma prezrejo napake politične levice,« je izpostavil dr. Zver.

Kot izpostavlja poslanec večina velikih mednarodnih medijev teži levo od politične sredine, še več, v Sloveniji je preko 80% medijev naklonjenih politični levici. »Prav v tem je resnični problem, ki pa ga predlog Akta žal ne reši. Akt ne zagotavlja slišanosti glasu tistim, ki so trenutno manj slišani. Ne zagotavlja, da bi se slišala različna stališča in da bi novinarji res lahko opravljali svoje delo neodvisno in brez pritiskov,« je prepričan poslanec.

Akt med drugim predvideva ustanovitev novega Evropskega Odbora za medijske storitve, ki bo po poslančevem mnenju le še en evrokratski “papirnati zmaj”, od katerega verjetno ne bo koristi za pluralizem medijev oz. še slabše, »pri nas ga bo politična levica uporabila za to, da bodo dokazovali, kako pluralno je trenutno vodstvo RTV – čeprav resnica ne bi mogla biti dlje.« »Člani omenjenega Odbora bi sicer prišli iz nacionalnih regulatorjev, v slovenskem primeru bi bil to AKOS (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS), ki se je nedavno spravila na svobodno govora, bolj natančno na oddajo Faktor na TV3,« je povedal poslanec dr. Zver.

Ob tem se je spomnil tudi prvih težav pri sprejemanju Zakona o RTV v začetku 90. let. »Z dr. Pučnikom sva v predlogu naprotovala dikciji, naj civilna družba obvladuje Svet RTV, saj sva se že takrat zavedala, da je to trojanski konj politične levice. Civilna družba je bila že takrat v službi nomenklature, ki je preko nje olastninila ta pomemben organ,« je opozoril dr. Milan Zver. Po njegovih besedah je civilna družba skupek zasebnih in skupinskih interesov »nikakor pa to ne more reprezentativno predstavljati dejanske civilne družbe.« »Isto prevaro uporabljajo sedaj, tri desetletja kasneje, levičarji, ki so dominantni tudi na EU ravni,« opozarja evropski poslanec.

Kot je še izpostavil dr. Milan Zver je bila evropska komisarka Vera Jourova ob obravnavi evropskega medijskega akta navdušena, »pri tem, da ob nedavnih čistkah na slovenski RTV ni premaknila niti prsta.« »Nasprotno, ves čas je delala v nasprotju s poslanstvom, ki ga ima v Evropski komisiji,« je povedal poslanec in dodal, da je levica navdušena nad sprejemom tega akta. »Sam sem z mnogimi na drugi strani Evropskega parlamenta ostal močno skeptičen – zato ga nisem mogel podpreti,« je zaključil dr. Milan Zver.