Dr. Rozman: “Zdravstveni delavci se ne bomo predali, do konca bomo stali bolnikom ob strani, ampak pomagajte nam tudi vi”

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin.

V torek je bilo ugotovljenih 2605 pozitivnih brisov, ob 7471 testiranjih. Delež pozitivnih testov je 35 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 612 ljudi, od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 99, v bolnišnicah je umrlo 7 bolnikov. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) je narasla na 872. 

Gorenjska regija je najbolj prizadeta, konkretne številke po občinah pa so v Kranju 84, v Radovljici 71, na Jesenicah 70, v Škofji Loki 49, na Bledu 22, v Bohinju 11, v Domžalah 69, Kamniku 62, Medvodah pa 42. Sicer pa je število novo okuženih v večjih mestih naslednje, v Novem mestu 76, Celju 80, Slovenski Bistrici 58, Murski Soboti 47, v Šentjurju 64, Velenju 43, Brežicah 32 in Črnomlju pa 30. V Ljubljani je bilo na novo okuženih 305 ljudi.

Dr. Rozman je zatrdil, da se vsaka bolnišnica trudi povečevati svoje kapacitete, državljane pa je prosil, da naj epidemiološko situacijo ponotranjijo, se zavedo zelo resne situacije in s tem pomagajo zdravstvenemu sistemu obravnavati vse, ki zdravljenje potrebujejo.

Pozval je tudi posameznike, ki ne verjamejo v virus, da naj vanj začnejo verjeti, saj se nejevera šteje v ljudeh na intenzivnih oddelkih, v ljudeh, ki umirajo.

Nova priporočila za testiranja dajejo poudarek na testiranju tistih bolnikov z izrazitimi znaki, ki bi potencialno potrebovali tudi zdravljenje, osebju v domovih za starejše občane in zdravstvenim delavcem v bolnišnicah. Velik poudarek v novih priporočilih pa je dan tudi spodbujanju državljanov k samoizolaciji, takoj ko opazijo posamezni simptom prehladnih obolenj. Nova priporočila prinašajo tudi kombinirano uporabo PCR testov in hitrih antigenskih testov, v povezavi z nameni testiranja.

Nadškof Zore je ob bližnjem prazniku vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih državljane pozval naj opustijo tradicionalno obiskovanje grobov svojcev in obiske sorodnikov. Predlagal jim je, da bi individualno ali s člani svoje družine obiskali samo grobove v domači župniji oziroma občini ter tam molili za rajne. Pri tem je potrebno spoštovati ukrepe izogibanja vsakršnemu druženju, obiskovanju drugih gospodinjstev in prečkanju meja svoje občine.

Vladni govorec Kacin je napovedal, da bo vlada s strokovno skupino zasedala v četrtek zvečer, tekom dneva se bodo o stanju glede obvladovanja epidemije na video konferenci pogovarjali tudi voditelji članic EU. Glede na povečane obsege testiranja in posledično obdelavo v laboratorijih se podaljšuje tudi čas čakanja na rezultate. Pri tem je poudaril, da je potrebno v času čakanja na rezultate ostati v samoizolaciji.

Vir: gov.si/

M. P.