DR. Vinko Gorenak: DOSEŽKI »GOLOBNJAKA« – 10. DEL: NE PLEŠEJO VEČ

koda ???Izhava SDSfoto: Nebojsa Tejic/STA

Čas dela svoje, počasi a vendarle vztrajno, briše naš spomin. Mnogi so že pozabili, koliko političnih strank za enkratno uporabo smo že imeli. Če odmislimo nekdanjo mogočno LDS, (Liberalna demokracija Slovenije) dr. Janeza Drnovška, ki je že zdavnaj ni več, ne moremo mimo njene instant naslednice Zares, Gregorja Golobiča, ki je plesala en sam mandat, prav tako ne moremo mimo PS (Pozitivna Slovenija) Zorana Jankovića, ki je prav tako neslavno propadla.

Tudi mimo SAB (Stranka Alenke Bratušek) ne moremo, seveda je sploh ni več, da ne govorim o SMC (Stranka Mira Cerarja), pa tudi o LMŠ (Listi Marjana Šarca), vse to je že politična zgodovina. Res pa je, da sta tako Bratuškova kot Šarec svoji dve stranki prodala Robertu Golobu (Gibanje svoboda) zato, da sta sedaj nekakšna super ministra, ki vodita vsak po dva resorja.

Zgodovina novih obrazov, za enkratno uporabo, pa se očitno ponavlja. Naj vas spomnim na volitve v DZ aprila 2022. Volilci so na smetišče zgodovine poslali tako DESUS, kot tudi LMŠ in SAB. Na DESUS smo že vsi pozabili, toda liderja LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, nista šla na smetišče zgodovine, kot so odločili volilci, ampak sta se pod okriljem Roberta Goloba in njegovega »Golobnjaka«, vrnila v sam vrh naše politike. Razumi kdor more, to je mogoče le v Sloveniji.

A našo pozornost posvetimo »Golobnjaku«. Če kdo misli, da bo kaj drugače kot je bilo z LDS, Zares, PS, SAB, SMC in LMŠ, se hudo moti. Stvar je bolj preprosta kot bi si mislili. Gibanje svoboda, bo doživelo povsem enako usodo. Kot poslanec DZ, sem tako Zares, PS in SMC javno napovedal, da jih bo po naslednjih volitvah toliko, kolikor gre ljudi v enega »fička« (avto v nekdanji jugi). To se je vedno tudi uresničilo. Tu in tam sem se celo zmotil, v primeru SAB in LMŠ sem napovedal celo več kot so odločili volilci. Zato v primeru Gibanja svoboda napovedujem, da jih bo po naslednjih volitvah morda za manjši kombi ali pa še to ne.

Saj se še spomnite znamenite zmage Gibanja svoboda aprila 2022. Takrat so jasno povedali, da plešejo ob zgodovinski zmagi na volitvah, da bodo na oblasti dva mandata, da bodo čakalne dobe za specialistične preglede mesec dni, da bodo izvedli zdravstveno, pokojninsko, davčno, šolsko, plačno in še katero reformo. Reforme se običajno delajo v prvem ali drugem letu mandata aktualne vlade, kasneje praktično nikoli, ker pač prihaja čas volitev. In kaj so v »Golobnjaku« do sedaj uresničili?

Nič od tega kar so obljubljali. Čakalne dobe v zdravstvu se povečujejo, zdravstvene reforme ni, prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje so ukinili in uvedli obvezno zavarovanje, pri tem pa menda naredili napako, tisti z manjšimi dohodki bodo namreč plačevali več, tisti z višjimi dohodki pa manj. Ukinili so določila Janševega Zakona o dohodnini po katerem bi imeli zaradi olajšav vsi višje plače, ukinili so Zakon o dolgotrajni oskrbi starejših in sprejeli novega po katerem bo za starejše manj pravic in več stroškov. Ukiniti nameravajo brezplačen vrtec za drugega otroka, ki ga je uvedla Janševa vlada in še bi lahko naštevali. Če povzamem, vsakdo bo na letni ravni imel 2000 evrov manj, kot bi jih imel po koncu prejšnje Janševe vlade.

Šef »Golobnjaka« pa se vsak dan bolj zapleta. Očitno je, da hitreje govori kot mislil. Saj se še spomnite besed Bešić Loredana, ki je trdil, da sta z Golobom eno in isto in da bosta izpeljala zdravstveno reformo, nato pa ga je Golob preprosto nagnal. Očitno veliko velja tudi beseda njegove zasebne partnerice Tine Golob. Kar dva ministra Irena Šinko in Uroš Brežan, sta se morala, menda na njeno zahtevo posloviti.  Sta pa dala Golobu Tatjana Bobnar, bivša notranja ministrica in bivši vršilec dolžnosti šefa policije Boštjan Lindav  »tinte piti« kot pravi fraza. Očitno imata dovolj argumentov, da bi se Golob lahko znašel pred sodiščem, sploh pa da ne govorim o tem, da bi moral že zdavnaj odstopiti.

Ob takih razmerah, sploh pa ob notranjih razprtijah v Gibanju svoboda, je popolnoma jasno nekaj. Ne plešejo več, začel se je proces razpadanje Gibanja svoboda, pa ne le te stranke, tudi »Golobnjaka« (koalicije)kot take.

Kaj pa poslanska skupina SDS? Moje priporočilo v prenesenem pomenu besede: »Usedite se na breg Save, vsak od vas naj ima pri sebi dolgo palico, glejte politična trupla »Golobnjaka«, ki jih prinaša Sava, če pa se katero od političnih trupel kje zatakne, pa mu s palico pomagajte, da ga Sava odnese naprej«. Se nadaljuje.

Vir: vinkogorenak.net