Dr. Vinko Gorenak: “Naši mediji prikrajajo resnico dnevno političnim potrebam”

Dr. Vinko Gorenak, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade RS, je na svojem blogu objavil odlično analizo oziroma primerjavo o piškotarskem poročanju slovenskih levičarskih medijev.

To je pač v različnem času različno, odvisno od tega, kdo vodi slovensko vlado. Od najboljšega do najslabšega, bi lahko rekli, in to v primeru enih in istih oseb, razen predsednika vlade, seveda.

Dr. Gorenak je pri tem izpostavil državniške obiske, povezane z Azerbajdžanom. Zapisal je:

Junija 2010 je takratni predsednik države Danilo Türk z gospodarsko delegacijo obiskal Azerbajdžan. Junija 2011 pa je njihov predsednik Alijev, na povabilo Danila Türka, obiskal Slovenijo. Januarja 2013 je predsednik vlade Janez Janša, z gospodarsko delegacijo, obiskal Azerbajdžan.

“Nič posebnega bi rekli. Dobri politično gospodarski odnosi med državama, bi se lahko glasila ocena. Toda, ali je tako tudi v naših »piškotarskih« medijih? Ne ni. Naši mediji prikrajajo resnico dnevno političnim potrebam. Za potrebe tega prispevka sem pregledal poročanje Dela in Dnevnika o teh obiskih. In kakšni so rezultati? Pojdimo po vrsti.

Delo je o obisku Danila Turka v Azerbajdžanu leta 2010 verjetno poročalo, a z Googlom si nisem mogel kaj dosti pomagati. Je pa Delo 10. 6. 2011 poročalo o obisku Alijeva v Sloveniji in o njegovem sprejemu pri Danilu Türku. Nič o kratenju človekovih pravic v Azerbajdžanu, nič o zatiranju tamkajšnje opoziciji, nič o domnevno najbolj skorumpiranemu predsedniku Alijevu.

Zato pa je Delo 16. 1. 2013 (čas obiska Janše v Azerbajdžanu) poročalo o Alijevu, kot o najbolj skorumpiranemu politiku na svetu, ki ga je Janša obiskal.

Prav tako je Delo 16. 1. 2013 Alijevo (njihov predsednik) vladavino označilo kot totalitarno, ki krši človekove pravice in zatira opozicijo. Delo je 15. 1. 2013 prav tako poročalo o korupciji in kratenju človekovih pravic na vsakem koraku v Azerbajdžanu.

Kako je torej to mogoče: Alijev je enkrat najboljši predsednik Azerbajdžana, kmalu za tem pa najhujši skorumpiranec in diktator?

In kaj se je spremenilo v dobrih dveh letih? V Azerbajdžanu in pri Alijevu nič. Se je pa spremenilo pri nas. Prvič je bil njegov sogovornik Danilo Türk, drugič pa Janez Janša.

Poglejmo še Dnevnik. Dnevnik je 8. 11. 2009  poročal o obisku Danila Türka v Azerbajdžanu in Kazahstanu. Nič o kratenju človekovih pravic v Azerbajdžanu, nič o zatiranju tamkajšnje opoziciji, nič o domnevno najbolj skorumpiranemu predsedniku Alijevu.

Dnevnik je 10. 11. 2009 poročal o Azerbajdžanu in njegovi prestolnici Baku, ki naj bi bila najhitreje razvijajoča se prestolnica, ter o srečanju Türka z Alijevom.

Dnevnik je 8. 6. 2011 poročal o tem, da je Alijev obiskal Slovenijo na povabilo Türka. Nič o kratenju človekovih pravic v Azerbajdžanu, nič o zatiranju tamkajšnje opozicije, nič o domnevno najbolj skorumpiranemu predsedniku Alijevu.

Veselo je bilo tudi pri Jankoviču dne 10. 6. 2011, ko je v Mestni hiši sprejel Alijeva. Tudi v tem primeru nič o kratenju človekovih pravic v Azerbajdžanu, nič o zatiranju tamkajšnje opozicije, nič o domnevno najbolj skorumpiranemu predsedniku Alijevu.

Zato pa je Dnevnik 18 .1. 2013 objavil celo gloso na račun Janševega obiska v Azerbajdžanu. V delegaciji z Janšo v Bakuju januarja tistega leta je bil tudi gospodarski minister Žerjav, ki se celo v Bakuju ni mogel izogniti vprašanj Dnevnika 16. 1. 2013 o kratenju človekovih pravic in nedemokratičnosti tamkajšnjega režima.

Kako je torej to mogoče Alijev je enkrat najboljši predsednik Azerbajdžana, kmalu za tem pa najhujši skorumpiranec in diktator?

In kaj se je spremenilo v dobrih dveh letih? V Azerbajdžanu in pri Alijevu nič. Se je pa spremenilo pri nas. Prvič je bil njegov sogovornik Danilo Türk, drugič pa Janez Janša.

Pa pojdimo v precej kruto sedanjost. Nič se ni spremenilo pri naših novinarskih “piškotarjih”, seveda.

Vladi Mira Cerarja in  Marjana Šarca sta kar nekajkrat sestankovali na skupnih sejah obeh vlad v Beogradu, česar nobena vlada Janeza Janše nikoli ni naredila. Tam je takrat na ravni predsednika države predsedoval »predsednik države« Aleksandar Vučić.

Šarca je na obisk na Madžarsko, kot eden redkih, če ne edini predsednik vlade, povabil Viktor Orban. Šarec je na obisk tudi odšel. V vseh primerih so naši novinarski »piškotarji« poročali o “predsedniku Srbije” ali “predsedniku vlade” Madžarske. Toda, glej ga, zlomka.

Pred slabim mesecem so na videokonferenci sodelovali Viktor Orban, Aleksandar Vučić in Janez Janša (ne Cerar ali Šarec). Gre za istega predsednika Srbije in istega predsednika vlade Madžarske, drug sogovornik je le Janez Janša. In kako poročajo naši novinarski »piškotarji«?

Seveda poročajo o sestankovanju treh »diktatorjev« (vsebina večinskega poročanja »piškotarskih novinarjev«, je zapisal dr. Gorenak in dodal, da v Sloveniji kriterije postavljajo novinarski »piškotarji«, zato je poročanje temu prilagodljivo.

Zlasti je odvisno od tega, kdo je na oblasti v Sloveniji. Če so v Sloveniji na oblasti levi politični veljaki (Türk, Cerar, Šarec), potem sta Vučić in Orban »predsednika države ali vlade«, če pa je v Sloveniji na oblasti Janša, sta ta ista Vučić in Orban »diktatorja«.

Celoten zapis je dostopen tukaj

M. P.