Dražgoše 2020 v znamenju Nemčije

Mediji poročajo, da se je včeraj v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi, vendar posnetek nacionalne televizije pokaže, da je bila udeležba zelo skromna. Videli pa smo demonstracijo luksuznih limuzin in krzna. (foto: zajem zaslona)

V Dražgošah je bila včeraj spet slovesnost ob t. i. dražgoški bitki, kot to poimenujejo nekateri. Tokratni govornik je bil mariborski pesnik Ervin Fritz, v Preboldu rojen leta 1940, ki je še posebej okrcal neoliberalni kapitalizem in s pesmijo pozval ljudi k prizadevanjem za drugačno družbeno ureditev.

Govoril je o dobrobiti socialističnega režima in o tem, da se je treba vrniti na stara pota.

Mediji so sicer poročali, da se je v Dražgošah zbralo »več tisoč ljudi«, v Delu so zapisali celo »več kot 5000 udeležencev«. Vendar pa posnetek, ki ga je objavila nacionalna televizija, pokaže, da je bilo v Dražgošah le nekaj sto ljudi, kar lahko presodite tudi sami.

Med udeleženci so bili predstavniki stranke SD z Milanom Kučanom na čelu, Karl Erjavec in Alenka Bratušek s svojo edino četico spremljevalcev. Na prizorišču sta bila tudi Borut Pahor, predsednik države, in tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Prav vsi t. i. egalitarci pa so se v Dražgoše pripeljali v nemških jeklenih konjičkih višjega cenovnega razreda.

“Zoran Jankovič se je odpeljal z audijem. Tudi Karl Erjavec se je odpeljal z audijem. Borut Pahor se je odpeljal z mercedesom. Alenka Bratušek se je odpeljala z BMW-jem,” so poročali tisti, ki so bili tam.

Dražgoše 2020 so bile torej v znamenju Nemčije.

Vse limuzine so bile posnete na prireditvenem prostoru, kamor z avtomobilom nihče ni mogel priti brez t. i. VIP statusa. “Vozila nemškega porekla so dejansko stala ob vsakem stranišču,” lahko beremo na Twitterju.

Slednje je na Twitterju komentiral tudi Janez Janša, ki je zapisal:

“V Dražgošah o prihvatizaciji, solidarnosti, delavcih, razprodajah premoženja, revežih, protikapitalizmu, nemških okupatorjih … Govorniki in visoki gostje pa tam z najnovejšimi mercedesi. Nemškimi, kapitalističnimi. Nihče ni prišel z rusko Lado.”

Še nekaj fotografij z včerajšnje restavracije postavljanja, luksuznih avtomobilov in krzna.

Foto: Twitter

M. P.