DRUŠTVO AJDA STARŠE VABI NA ŽETEV PŠENICE

Vljudno vas vabimo na tradicionalno žetev pšenice, ki bo v soboto, 15. julija 2023. s pričetkom ob 09:00 uri. Zbirno mesto je na polju ob hiši društva Ajda v Zlatoličju.

To je priložnost, da skupaj sodelujemo v duhu dela, se povežemo z naravo in slavimo sadove naše zemlje. Bodite del tega lepega tradicionalnega dogodka, ki slavi žetev pšenice, kulturo in skupnost.

ZANIMIVOST 

Starodavni običaji, povezani s žetvijo pšenice, se po svetu razlikujejo in imajo bogato tradicijo, ki se pogosto prenaša iz roda v rod. Tukaj je kratek opis starodavnih običajev žetve pšenice iz različnih kultur:

Slovansko izročilo: V nekaterih slovanskih državah je žetev pšenice veljala za pomemben dogodek in so jo praznovali kot družabni in delovni praznik. Po žetvi so organizirali zabave s plesom, petjem in hrano. V nekaterih regijah so zadnje snope pšenice okrasili s trakovi, rožami ali tkaninami, da so predstavljali “kralja” ali “kraljico” žetve. Te snope bi hranili vse leto in jih uporabljali v ritualih zaščite pridelka.

Angleška tradicija: V Angliji so žetev pšenice praznovali tudi kot “praznik žetve” ali “bread and ale”. Po žetvi so se ljudje zbirali v cerkvah k posebnim zahvalnim bogoslužjem za obilje žita. Po tem so potekale procesije, v katerih so ljudje nosili snope pšenice in drugega žita. Plesi, tekmovanja v metu kopja in druge igre so bili tudi del teh praznovanj.

Ameriška tradicija: V nekaterih delih Združenih držav je bila pomemben dogodek tudi žetev pšenice. Kmetije so pogosto organizirale “praznike žetve”, kjer so se zbrali sosedje in prijatelji, da bi pomagali pri žetvi. Ti festivali so bili priložnost za druženje, ples, glasbo in izmenjavo zgodb. Včasih so organizirali tekmovanja v hitrosti žetve ali v spretnosti košnje pšenice.

Sredozemska tradicija: V nekaterih sredozemskih državah, kot so Italija, Španija in Grčija, je žetev pšenice imela tudi svoje tradicionalne običaje. Ponekod bi organizirali procesijo z ikono zavetnika, ki bi jo nosili po poljih za dobro letino. Po žetvi so bile organizirane praznične večerje, kjer so jedli tradicionalne jedi iz pšenice, kot so testenine, kruh in pecivo.

Vir: Občina Starše