Družinski zakonik: “Koalicija želi uvesti, da bodo istospolni partnerji lahko posvajali otroke”

Mag. Karmen Furman (vir: Zajem zaslona)

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na včerajšnji seji z desetimi glasovi za in petimi proti potrdil vladni predlog sprememb Družinskega zakonika. Spremembe, ki jih Golobova vlada uvaja po hitrem postopku, so na odboru potrdili poslanci koalicije (Gibanje Svoboda, SD in Levica).

V SDS so temu nasprotovali. V razpravi je sodelovala tudi bistriška poslanka mag. Karmen Furman, ki je poudarila:

– “Predlog zakona o spremembah Družinskega zakonika je direkten udar na najvišjo stopnjo demokracije, in sicer udar na referendumsko voljo ljudstva, ki je bila jasno izkazana trikrat. Trikrat vam je ljudstvo dalo vedeti, da si takšnih sprememb ne želijo.

– Ves čas govorite, da odpravljate diskriminacijo in neenakopravnost istospolnih partnerjev. Zanima me, v kateri točki konkretno? Leta 2016 je bil namreč sprejet Zakon o partnerski zvezi, ki ima popolnoma enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, razen možnosti skupne posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Vi torej želite preko sprememb Družinskega zakonika uvesti, da bodo istospolni partnerji lahko posvajali otroke. Točno to, kar vam je ljudstvo že trikrat izrecno povedalo, da ne želi.”

Predlog zakona bodo poslanci sprejemali še na plenarnem zasedanju državnega zbora, poslancem pa ga predstavlja državni sekretar iz vrst Levice Simon Maljevac, za katerega je predvideno, da bo tudi minister za ta resor, če bodo obveljale spremembe Zakona o vladi, za kar zdaj SDS zbira podpise podpore za razpis referenduma, da se to bohotenje državne birokracije ustavi .

S. B.