Duplek: Hiša vin Kokol prejela največ glasov

V okviru Dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov, ki so se iztekli v nedeljo, 30. avgusta 2020, je Hiša vin Kokol s strani javnosti prejela največ glasov. Po številu glasov sta sledila Izobraževalni center Eksena in Zeliščni vrt Majnika.

Na kmetiji Kokol so najbolj ponosni na krožni proces pridelave in predelave grozdja oziroma grozdnih pešk. Pri tem imajo natanko nič odstotka odpadka.

Hiša vin Kokol je dan odprtih vrat izvedla v soboto, pri čemer so sodelovali s člani kulinaričnega krožka Duplek pri pripravi kulinaričnih dobrot z moko grozdnih pešk in ostalih dobrot ter s Kmetijskim inštitutom Slovenije, ki so demonstrirali stiskanje olja grozdnih pešk. Več kot 100 obiskovalcev, ki so se zvrstili preko dneva, je bilo zelo zadovoljnih.

Pri Hiši vin Kokol gre za posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu.

Obdelujejo okoli 10 ha zemlje, od tega je približno tretjina namenjena vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

Kmetija je tudi v fazi izgradnje lastne oljarne z možnostjo sofinanciranja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ukrep LEADER, preko Lokalne akcijske skupine (LAS) Ovtar Slovenskih goric. Projekt je vsekakor zanimiv tudi za ostale vinogradnike iz lokalnega in regijskega območja, predvsem z dobavo surovine (grozdne peške). Na ta način se krepi povezovanje in skupno sodelovanje na trgu, hkrati pa bo večja količina ponudbe zadostila vedno večjemu povpraševanju na trgu po različnih hladno stiskanih oljih.

Več tukaj in Hiša vin Kokol

M. P.