Dve leti nagajali kolikor so mogli, zdaj jokajo

Kulci, manjka elektro oligarh Golob. (vir: Twitter)

Stranke, ki so del koalicije prihodnje vlade Roberta Goloba, so v zadnjih dveh letih v državni zbor vložile 12 zahtev za referendum. Z njimi so med drugim skušale blokirati ukrepe, ki so bili pomembni za preprečevanje epidemije koronavirusa in reševanje življenj ter celo izvajanje državnega proračuna.

V strankah bodoče koalicije so bili včeraj kritični do predloga SDS, da se izvede referendum o noveli zakona o vladi, s katero želi Golobova koalicija število ministrstev povečati na 20, da bi lahko Golob zadovoljil vse koalicijske apetite po ministrskih položajih, hkrati pa ohranil večino pri glasovanju na vladi. Predlog SDS so označile kot nagajanje in blokiranja dela nove vlade.

A spomnimo, da so ravno stranke, ki so del Golobove koalicije – Levica, SD, LMŠ in SAB – samo v zadnjih dveh letih v DZ vložile kar 12 zahtev za referendum. Med drugim so zahtevale referendume o interventnih zakonih za blaženje posledic epidemije, noveli zakona o dohodnini, ki predvideva postopno zviševanje plač, in zakonu o izvrševanju državnega proračuna kot temeljnega akta za delovanje države. Referendumske zahteve je bil deležen celo predlog o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo v Novem mestu.

Od predlaganih je bil sicer izpeljan samo referendum o zakonu o vodah, saj je preostale predloge DZ zavrnil kot nedopustne, pri tem pa mu je po pritožbi vlagateljev (kjer je do te prišlo), pritrdilo ustavno sodišče.

M. P.