Edini ukrep Marjana Šarca: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi!”

Stanje v Italiji. (vir: Twitter)

V Italiji se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 157. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. Trije od bolnikov so umrli: v petek zvečer v Padovi moški, v soboto zjutraj v Lombardiji ženska, včeraj ženska v prav tako v Lombardiji.

V Italiji še vedno ne poznajo izvorov vseh žarišč koronovirusa. Tako imenovanega pacienta 0 (nič), ki je povzročil številne okužbe še niso našli. Nekateri menijo, da je za iskanje pacienta 0 že prepozno, saj so razmere v Italiji ušle izpod nadzora.

Sinoči je v dežurni lekarni pri UKC Ljubljana tudi zmanjkalo zaščitnih mask. Ob tem dodajmo, da je slovenska vlada nedolgo tega na Kitajsko poslala 1,2 milijona mask, hkrati jim je dodelila 60.000 evrov denarne pomoči.

Lepo in prav, vendar vlade Marjana Šarca za slovenske državljane ne skrbi veliko. Če jih bi, bilo danes povsem drugače.

Italijanska vlada je odredila že tudi izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi 50.000 ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. Italijanski premier Giuseppe Conte je izjavil, da bo razmere nadzirala policija, ki bo ljudem preprečila vhod in izhod iz mest, ki so v karanteni. Po potrebi bo na pomoč priskočila tudi vojska, je dejal po izrednem zasedanju vladnega kabineta v Rimu. “Cilj je zaščititi zdravje Italijanov,” je poudaril. Šole in univerze bodo v teh dveh deželah, Emiliji-Romanji in Piemontu ostale zaprte še cel prihodnji teden. V deželi Trentinsko-Zgornje Poadižje pa bodo zaprte do srede.

Včeraj zjutraj so se sestali tudi v hrvaški vladi. Le slovenska vlada je še spala. Ali bila na dopustu, ležalnikih, kot so to sporočali nekateri.

K ukrepanju so jih pozivali predvsem iz največje slovenske stranke SDS in nekateri zdravniki ali zdravstveni delavci, ki se upajo izpostavljati. Tako je predsednik SDS Janez Janša zaradi razmer v zvezi s koronavirusom v Italijo slovensko vlado včeraj ponovno pozival k ukrepanju in sklicu Sveta za nacionalno varnost.

Zapisal je: “Od vlade, ki mora opravljati tekoče posle, zahtevamo:

  1. takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost;
  2. ustanovitev nacionalnega kriznega štaba;
  3. predstavitev pripravljalnih ukrepov;
  4. in sprotno in resnično obveščanje javnosti o koronavirusu (Covid-19).”

Marjan Šarec se je v zadnjih dneh oglasil le v soboto zvečer, ko je napletel, da je vse pod nadzorom, njegova največja skrb je domnevna politizacija problema koronovirusa. Isto je nato sinoči ob 18. uri govoril tudi Aleš Šabeder, minister za zdravje, ki se je v javnosti pojavil po 14 dneh. Posebnih novosti pa v včerajšnji izjavi slovenska javnost ni izvedela.

Zaenkrat tudi ni znano, kdaj bo zasedala slovenska vlada (če sploh bo), prejšnji teden so sejo kar izpustili. Domnevno so med seboj tako skregani, da si niti telefonov ne dvigujejo več, kaj šele, da bi se usedli za isto mizo. Sicer pa je znan Šarčev rek: “Na dolgi rok smo vsi mrtvi”, kaj bi ukrepali!

M. P.