[Ekskluzivno] Zaposleni na Upravni enoti: Grozili so nam s sankcijami državnega vrha, če stavke takoj ne prekinemo!

Minister za javno upravo Franc Props in predsednik vlade Robert Golob Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

Upravna enota Ljubljana je zaključila s stavko. Predsednik sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stankovič je za medije pojasnil, da je bil sporazum sprejet “po precej burni razpravi”. Kako zelo burni? Prejeli smo anonimno sporočilo, ki razkriva hud politični pritisk in grožnje s sankcijami zaposlenih po naročilu ministra za javno upravo Franca Propsa in predsednika vlade Roberta Goloba. 

 

“Ravnokar je bilo pod hudimi pritiski izglasovano, da se stavka prekine. Očitno v današnjem času in pod današnjo vlado tudi to ni več legitimno. Obstajajo samo grožnje in zvijanje rok. Na zboru delavcev se je pojavil v. d. načelnika Marko Grujičić in zaposlenim razložil, da prihaja po navodilu ministra Franca Propsa in premierja Roberta Goloba in sporoča, da če se stavka takoj ne prekine, bodo ukrepali in resno sankcionirali vse stavkajoče,” je zapisano v sporočilu.

Razmere v državi se približujejo vrelišču. Stavkajo zdravniki, javna uprava in očitno do nedavnega tudi Upravna enota Ljubljana. Ta je bila v preteklem času v samem središču medijske pozornosti, v prvi vrsti zaradi dolgih vrst, ki so se vile pred sprejemnimi pisarnami, predvsem pa zaradi kaotičnega prizora, ki se je odvil na platoju pred največjo upravno enoto v državi.

 

Prejšnja načelnica ni bila pripravljena “zvijati rok”?       

Vlada je na sredini prejšnjega meseca razrešila načelnico upravne enote Andrejo Erjavec. Uradnega razloga za razrešitev javnost ni izvedela. Na ministrstvu so zapisali: “Če ga razreši skladno z zakonom o javnih uslužbencih, imenuje vršilca dolžnosti načelnika brez javnega natečaja za največ šest mesecev. Na ta položaj brez javnega natečaja imenuje osebo, ki izpolnjuje predpisane pogoje.”

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je je za medije povedal, da je šlo za izkušeno uradnico, ki je zvesto služila državi, njena razrešitev pa je bila nenavadna in krivična, saj je ni mogoče kriviti za nastalo stanje.

Tako pa postaja resnični razlog za njeno razrešitev vse bolj jasen. Ni minil mesec dni, odkar je trenutni načelnik Marko Grujičić (premeščen iz Domžal) prevzel vodenje ljubljanske upravne enote in že smo prejeli obvestilo, na kakšen način je nastopil pred zaposlenimi. Kot piše v sporočilu: “Očitno je, da ta vlada lahko dela vse, ostali pa niti tistega, kar nam gre po zakonu”.

Podrobnosti sporazuma ne razkrivajo
Podrobnosti sporazuma Stankovič zaenkrat ni želel razkriti, a pričakuje, da bi sporazum podpisan v prihodnjih dneh, poroča STA. Je pa bil zato bolj zgovoren sindikalist Frančišek Verk, ki je razkril, da je vlada v sporazumu predlagala dodatek zaposlenim za povečan obseg dela in dvig plač za najnižje ovrednotena delovna mesta.

Ali bodo ostale upravne enote nadaljevala s stavko zaenkrat še ni znano. Stavkovne aktivnosti upravnih enot so se začele že januarja, ko je tri zaporedne dni stavkalo 41 od 58 upravnih enot. Od 13. marca naprej pa je ob potekala stavka ob sredah na večini upravnih enot. Stavkovne aktivnosti so se zaostrile 15. maja, ko se je začela neprekinjena stavka. Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah, poroča STA.

Ž. K.

vir: nova24tv.si