En sam prvomajski žur lahko pripelje do katastrofe

Dr. Milan Krek, NIJZ

V Sloveniji je bilo v petek potrjenih 15 novih okužb z novim koronavirusom oziroma boleznijo covid-19, kar je enkrat več kot dan pred tem. Dr. Milan Krek z Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) opozarja, da poskok kaže na to, da ljudje pred veliko nočjo niso upoštevali omejitev.

Krek je opozarja, da če ljudje ne bodo več spoštovali omejitev, bomo to čez 14 dni spet videli v podatkih o številu okuženih. Tako kot se na petkovih podatkih vidi, kaj se je dogajalo pred 14 dnevi, ob veliki noči.

Povedal je, da se najbolj boji kresovanj. En sam prvomajski žur lahko pripelje do katastrofe. “Dovolj je, da tja pride en okuženi z novim koronavirusom, pa bo bomo v roku 14 dni imeli po 50 novo okuženih dnevno.”

Krek, ki ga je svet nacionalnega inštituta izbral za novega direktorja NIJZ, tudi vztraja, da so prepovedi javnega druženja in gibanja med občinami nujne.

“Če želimo, da gre epidemija navzdol, moramo priti pod tako število na novo okuženih, ki bo manjše od enega odstotka vseh okuženih. Nekaj dni nam je to že uspelo, a danes smo spet nad tem odstotkom. Ljudje narobe razumejo,” je povedal za STA.

Nizko število novih okuženih bo zelo dobro vplivalo tudi na turizem. Če bo Slovenija imela le po pet novih primerov okužbe na dan, bo to za turizem velika spodbuda, saj se bodo tudi tujci v trenutnih časih raje odločili za državo z zelo nizkim številom okužb.

Zato bodo morali ljudje sprejeti samozaščitno obnašanje. “Ljudje morajo sprejeti umivanje in razkuževanje rok, nošenje maske v javnosti ter pozdravljanje brez rokovanja. Le če bomo vsi spoštovali zapovedana pravila, bo epidemija ostala obvladljiva. Na tak način bomo v petih letih prekužili celotno prebivalstvo in imeli relativno malo mrtvih,” je pojasnil.

Hkrati pričakuje, da bo slovenska politika postala zrela in dojela, da zdaj ni čas za igrice. “Zdaj je treba delati za skupno dobro,” je opozoril.

M. P.