Epidemiologi predlagajo 11-dnevno zaprtje države

Fotografija je simbolična.

Zdravstveni strokovnjaki, zbrani v skupini pri ministrstvu za zdravje, vladi predlagajo, da od 1. do 11. aprila popolnoma zapre državo. S tem želijo še pravočasno zaustaviti tretji val epidemije, ki grozi.

O njihovem predlogu na Brdu pri Kranju pravkar odloča vlada.

Vodja skupine Mateja Logar je na sestanku pred sejo vlade povedala, da je ukrep nujen, če želimo v tretjem valu, v katerega sta po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja zakorakala ves svet in Evropa, z njima pa tudi Slovenija, zaščititi prebivalce in obdržati vzdržen zdravstveni sistem.

Kot izjema bi bilo po predlogu po besedah Logarjeve na velikonočno nedeljo dovoljeno druženje izven regij, in sicer do dveh gospodinjstev (pet odraslih oseb in otroci), sicer pa bi bilo gibanje v času zaprtja omejeno na regije. Šolanje bi potekalo na daljavo, v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države.

Javni potniški promet bi v času zaprtja deloval po sobotnem oziroma nedeljsko-prazničnem razporedu, delo naj bi v največji možni meri potekalo od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust. Zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje.

Po vnovičnem odprtju države 12. aprila bi se po besedah Logarjeve šole znova odprle, ne glede na vladin semafor sproščanja. V preostalem delu bi znova ocenili stanje, nadaljevali pa z ukrepi po vladnem semaforju, ki bi jih sicer še enkrat pregledali in po potrebi popravili. Ne pričakuje namreč, da bo virus po zaprtju popolnoma izginil, zato bo treba z določenimi ukrepi nadaljevati.

Po besedah Poklukarja so dodatni ukrepi potrebni, ker so se od zadnjega sestanka političnega vrha s strokovnjaki sredi marca epidemiološke razmere močno spremenile. Podatki namreč nakazujejo, da beležimo pozitiven trend okužb. “Še včeraj je bil sedemdnevno povprečje 927, danes je že 944,” je dejal.

Narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in sprejetih na intenzivne oddelke. “Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do 30. junija,” je dejal. “Obstaja velika nevarnost, da zdravstvo ne bo vzdržalo, če ne ukrepamo,” je dejal.

K temu, naj vlada podpre predlog, kar bo znano popoldne, se je posredno zavzel tudi predsednik države Borut Pahor. “Predstavljajmo si, da danes strokovna skupina enotno predlaga vladi, da sprejme to nepopularno odločitev in da vlada, ker čuti utrujenost ljudi in ve, da je odločitev nepopularna, te odločitve ne sprejme. Morda bo veselje trajalo nekaj ur, nekaj dni, potem pa se bo čez čas izkazalo, da je imela strokovna skupina prav in bomo priča nevarnemu naraščanju števila bolnikov v bolnišnicah in bo naraščala raven smrtnosti,” je dejal. Potem naj se po njegovih besedah vprašajmo, kakšno bo zaupanje javnosti. “Za nazaj bodo rekli: kje je bila vlada, ko je strokovna skupina enotno predlagala ukrepanje’,” je dodal.

M. P.