Epidemiološka slika v vrtcih in šolah stabilna

Ministrica prof. dr. Simona Kustec (vir: arhiv)

V ponedeljek, 8. marca, se bo pouk v vseh osnovnih šolah v državi za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, po modelu B. V šole pa se naslednji teden vračajo tudi preostali srednješolci, po modelu C je na današnji vladni novinarski konferenci zatrdila ministrica Simona Kustec. 

V okviru tega modela bo pouk potekal tako, da je pri pouku v šoli prisotna polovica dijakov oz. polovica oddelkov šole, polovica dijakov oziroma oddelkov pa ima pouk na daljavo.

Model C daje avtonomijo ravnatelju, da določi število dijakov oziroma oddelke, ki imajo pouk v šoli in nato na daljavo. Učitelji bodo pouk izvajali v razredu, za dijake, ki bodo na domu, pa na daljavo. Glede na aktualno epidemiološko sliko se bodo dijaki v šoli izmenjevali tedensko.

Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti obiskovali v šoli. Enako velja za udeležence izobraževanja odraslih. Odprli se bodo tudi dijaški domovi.

Epidemiološko stanje v vrtcih in šolah je na današnji dan stabilno, vsi zavodi tekoče sporočajo podatke o pozitivnih covid primerih ugotovljenih na testiranjih.

Zadnji podatki, na dan 2. marec, ki jih v posebno aplikacijo dnevno sporočajo ravnateljice in ravnatelji, kažejo, da je v vrtcih po državi prisotnih 79 odstotkov otrok, 83 odstotkov zaposlenih, v osnovnih šolah 90 odstotkov učencev in prav toliko zaposlenih, v srednjih šolah 85 odstotkov dijakov zaključnih letnikov.

Odstotek vseh aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotka, v karanteni je 1 odstotek otrok v državi, in sicer 56 oddelkov v predšolski vzgoji, 85 oddelkov v osnovnih šolah in 14 v srednjih.

Za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe je vlada včeraj spremenila tudi odlok o nošenju zaščitnih mask, po katerem je uporaba zaščitnih mask obvezna za vse učenke/učence od 6. razreda osnovne šole dalje. Prav tako je obvezna uporaba zaščitnih mask za učiteljice/učitelje v osnovnih šolah. V veljavi po že utečenem protokolu ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi (testi HAG), opredeljeno pa je tudi, kdaj zaposlenim testiranja ni treba opraviti.

V prihodnjem tednu se bo začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, najprej za zaposlene, ki so starejši od 50 let, nato pa za vse preostale.

O izvedbi Nacionalnega preverjanja znanja v tem šolskem letu se bodo jutri, v petek, vsi pristojni med sabo pogovorili in sprejeli odločitve. Ravnatelji srednjih šol se bodo sami odločili, katere oddelke bodo naslednji teden prve vrnili v šole. Možno je, da bodo 4. letnikom, ki ves čas ostajajo v šoli, najprej pridružili vse oddelke 1. letnikov in pol oddelkov 2. letnikov.

M. P.