Evropska komisija naj izvede revizijo projekta C0

Vir: Nova24tv.si

Po tem, ko je minuli teden sopredsednik Evropske zelene stranke in evropski poslanec Thomas Waitz obiskal gradbišče C0 in napovedal, da bo Evropski komisiji v zvezi s projektom zastavil nekaj vprašanj, je danes to tudi storil. Še več, Evropsko komisijo je danes zaprosil, naj glede kanalizacijskega kanala C0 izvede revizijo in tako preveri, ali ima projekt, ki se gradi z evropskimi sredstvi, vsa potrebna dovoljenja, vključno s presojo vplivov na okolje.

Spomnimo, evropski poslanec si je minuli teden v okviru obiska v Sloveniji ogledal tudi sporno gradnjo kanalizacijskega kanala, kjer je na lastni koži občutil tudi delovanje varnostnih služb ljubljanskega župana Zorana Jankoviča. Ob prihodu na gradbišče so ga namreč obkolili »županovi« varnostniki, mu grozili tudi s fizičnim nasiljem, umaknili pa so se šele, ko so ugotovili, da je Waitz evropski poslanec. Pa še potem so ga ves čas opazovali in bili v njegovi bližini.

Že takrat je Waitz napovedal, da bo na Evropsko komisijo naslovil pobudo za izvedbo dodatnih preverjanj in revizijo na območju kanalizacijskega kanala. In sicer, da se preveri, ali ima projekt, ki se gradi z evropskimi sredstvi, vsa potrebna dovoljenja, vključno s presojo vplivov na okolje. Včeraj je evropski poslanec to tudi storil.

Evropsko komisarko za kohezijo in reforme Elise Ferreira tako sprašuje, ali Evropska komisija meni, da so bili postopki in nadzor pri gradnji kanala CO verodostojni in dovolj zanesljivi, da se prepreči nepravilnosti in zlorabe pri črpanju evropskih sredstev. Zanima ga tudi, ali je Evropska komisija mestne oblasti v Mestni občini Ljubljana zaprosila za posredovanje izvedene presoje vplivov na okolje. Evropsko komisijo pa je tudi pozval, naj v izogib investiranju evropskih sredstev v projekt brez ustrezne dokumentacije in dovoljenj preveri možne nepravilnosti pri načrtovanju in izvajanju projekta.

Vir.SDS.si