Evropska ljudska stranka obsoja poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije

(vir: www.eppgroup.eu)

Evropski poslanci Romana Tomc (SDS/ELS)Milan Zver (SDS/ELS) in Franc Bogovič (SLS/ELS) so sporočili, da so veseli podpore Evropske ljudske stranke (ELS), ki obsoja poskus političnega prevzema RTV s strani vladajoče koalicije.

Izjava predsednika politične skupine ELS, Manfreda Webra:

Evropska ljudska stranka se je vedno zavzemala za demokracijo, vladavino prava in svobodo medijev. Zato smo izjemno zaskrbljeni nad nameravanimi spremembami medijske zakonodaje v Sloveniji.

Menimo, da je nedopustno, da se tako pomemben zakon, kot je zakon o javni radioteleviziji, sprejema brez javne razprave in po hitrem postopku. Še posebej nesprejemljivo pa je, da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega interesa, je edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji in je kot taka last vseh državljanov Slovenije.

Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo. Podobne poskuse smo že videli v nekaterih drugih državah in smo jih ostro obsodili. Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov.

Manfred Weber je vodja največje poslanske skupine v evropskem parlamentu, ki združuje 176 poslancev.

M. P.